Κλιματική αλλαγή και δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα
Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η πολυδιάστατη εξέταση του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή συνδέεται με τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα καθώς προβάλλεται μέσω έρευνας και αναφορών η αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Αρχικά γίνεται μια αναδρομή στο ιστορικό κλιματικών συνθηκών της περιοχής της Μεσογείου ενώ παράλληλα αναφέρονται εν συντομία μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις αρχές του 21ου αιώνα. Εν συνεχεία, παρουσιάζεται η εξέλιξη των πυρκαγιών στην Ελλάδα εκθέτοντας δύο κύρια πύρινα επεισόδια που αποτέλεσαν «μαύρες σελίδες» στην ιστορία της. Έπειτα, παρουσιάζεται ο όρος της κλιματικής αλλαγής και αναλύονται οι επιμέρους κλιματικοί παράγοντες που επιδρούν στις δασικές πυρκαγιές (θερμότητα, θερμοκρασία, βροχοπτώσεις, ανομβρία, ξηρότητα, άνεμος, οξυγόνο, ατμοσφαιρική αστάθεια). Μέσα σε όλα αυτά τονίζεται ιδιαίτερα η σύνδεση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων με τους παράγοντες αυτούς με αποτέλεσμα την άμεση καταστροφική επίδραση στη θερμοκρασία και την ατμοσφαιρική αστάθεια. Τέλος παρουσιάζονται συμπεράσματα και παρατηρήσεις που απορρέουν από τη μελέτη αυτή.
Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός σε Ελλάδα και Ευρώπη
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάλυση του νομοθετικού πλαισίου για το βέλτιστο και αποτελεσματικό σχεδιασμό στο θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας, με βάση τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και η αναφορά σε ορισμένες σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες για τις οποίες κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη ολοκληρωμένου Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Η έννοια της ασφάλειας στην ΕΕ στα πλαίσια της διαχείρισης καταστροφών, κρίσεων και έκτακτης ανάγκης
Στόχος της έρευνας είναι να εξεταστεί η έννοια της ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στα πλαίσια της διαχείρισης καταστροφών, κρίσεων και έκτακτης ανάγκης. Στην κατεύθυνση αυτή μελετάται το ερώτημα αν η ΕΕ υιοθετεί μια συσταλτική ή διασταλτική ερμηνεία της έννοιας της ασφάλειας, εξετάζεται ποια είναι η αντίδραση της ΕΕ, σύμφωνα με την Πολιτική Εσωτερικής Ασφάλειας σε περιπτώσεις φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και παράλληλα ακολουθεί μια κριτική επισκόπηση και αξιολόγηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και του νεοσύστατου rescEU.