Νέα ανάλυση επιβλαβών φαινομένων άλγης αποκάλυψε συνδέσεις μεταξύ των αυξήσεων των βλαβών που προκαλούνται από άλγη και ανθρώπινων δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης υδατοκαλλιέργειας.
Η διεθνής μελέτη, που οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τη Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO, παρουσίασε αρκετές δεκάδες μελέτες από όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες ανέλυσαν το χρονοδιάγραμμα και την έκταση περισσότερων από 9.500 φαινομένων τα τελευταία 33 χρόνια.
Η ανάλυση - που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Communications and Earth and Environment - αποκάλυψε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των φυκών και του αυξημένου άγχους στους θαλάσσιους πόρους, υπονομεύοντας την ιδέα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι αυξανόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών είναι ο πρωταρχικός παράγοντας των επιβλαβών φυκών.
"Υπήρξε μια ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι τα φύκη παγκοσμίως αυξάνονται βασισμένα στη διανομή, τη συχνότητα ή την ένταση, επομένως μια ποσοτική παγκόσμια αξιολόγηση έχει καθυστερήσει πολύ", δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Gustaaf M. Hallegraeff, καθηγητής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Ανταρκτικής του Πανεπιστημίου της Τασμανίας Μελέτες, ανέφερε σε δελτίο τύπου.
Οι ερευνητές έπρεπε να εργαστούν σκληρά για να τυποποιήσουν τα αρχεία από διάφορα μέρη του κόσμου. Οι προσπάθειες παρακολούθησης είναι πιο ισχυρές, για παράδειγμα, σε μέρη όπου η ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας έχει αυξηθεί δραματικά.
Ακόμα και όταν το εξηγούν αυτό, οι ερευνητές βρήκαν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας και των επιβλαβών φυκών.
Comentarios