top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Συνέντευξη με τον CEO της R-Boost

Έγινε ενημέρωση: 17 Ιουλ 2018



Ο Κωνσταντίνος Γλύνης είναι CEO της R-Boost, που είναι ένα Uber για την ανακύκλωση. Η R-Boost έχει λάβει διακρίσεις από το GreenTech Challenge by ESU NTUA, την τρίτη θέση στον πανελλαδικό διαγωνισμό Startup Programme του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων και πρόσφατα προκρίθηκε στις ομάδες που θα ενταχθούν στην πρώτη φάση του προγράμματος του προγράμματος Invent ICT.

1. Πόσων χρόνων είσαι και τι σπουδάζεις?

Είμαι ο Κωνσταντίνος Γλύνης, 22 χρονών και σπουδάζω στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.


2. Τι είναι η R-Boost?

Η R-Boost είναι μία συλλογική προσπάθεια, για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης, τόσο σε επίπεδο μείωσης των απορριμμάτων, όσο και σε επίπεδο καλλιέργειας μία περιβαλλοντικής κουλτούρας. Κύριος μοχλός κίνησης της R-Boost αποτελεί ο πολίτης, ο οποίος είτε επιλέγει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή, για να ανακυκλώσει, είτε γίνεται συνεργάτης της μεταφέροντας εκ μέρους της ανακυκλώσιμα από συμπολίτες του.


3. Πως προέκυψε η ιδέα της R-Boost?

Η υπέρμετρη, άναρχη και σε πολλές περιπτώσεις μη-διαχειρίσιμη παραγωγή συμβατικών σκουπιδιών, η ύπαρξη τεραστίων χωματερών αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Η εικόνα αυτή μας ώθησε να σκεφτούμε τρόπους άμβλυνσης της συνεχούς παραγωγής απορριμμάτων, ώστε, στηρίζοντας την κυκλική οικονομία, να προστατέψουμε το περιβάλλον κατά το μέγιστο.


4. Ποια είναι τα μελλοντικά πλάνα της R-Boost?

Πρωταρχικό σταθμό της προσπάθειάς μας αποτελεί η είσοδος στο δύσκολο μεν, πολλά υποσχόμενο δε, ελληνικό περιβάλλον απορριμμάτων, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτο. Στόχος μας είναι η διείσδυση σε πυκνοκατοικημένες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων, που θα μας επιτρέψουν να αποδείξουμε τη βιωσιμότητα της ιδέας και να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη σε άλλες περιοχές εντός και εκτός συνόρων.


5. Θεωρείς ότι το Ελληνικό startup οικοσύστημα είναι φιλικό προς επιχειρήσεις που ασχολούνται με το περιβάλλον?

Η αλήθεια είναι ότι γίνονται φιλότιμες προσπάθειες, από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, για τη διαλεύκανση του επιχειρηματικού τοπίου και την διευκόλυνση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων. Παρόλ’ αυτά, το πολυσχιδές νομικό καθεστώς και η γραφειοκρατία δυσχεραίνουν το start-up οικοσύστημα στον τομέα του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται προβλήματα, που δε συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα του 21ου αιώνα.


6. Ποια είναι τα μελλοντικά σου πλάνα και πόσο σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς με το περιβάλλον στο μέλλον?

Πέρα από την περάτωση των σπουδών μου στο Πολυτεχνείο θα με ενδιέφερε να συνεχίσω την εκπαίδευσή μου, με σκοπό να εμβαθύνω στην Περιβαλλοντική Μηχανική και να αποκτήσω εφόδια για την εύρεση τεχνικών-η μη-λύσεων των περιβαλλοντικών προβλημάτων του τόπου μου.


7. Πως βλέπεις το μέλλον της Ελλάδας στον τομέα του περιβάλλοντος?

Κατά την άποψή μου, ο κλάδος του περιβάλλοντος στην Ελλάδα θα γνωρίσει πολύ μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, καθώς η περατότητα των φυσικών πόρων, η κλιματική αλλαγή και η εξέλιξη της τεχνολογίας θα καταστήσουν απαραίτητη και οικονομικά εφικτή την προστασία του περιβάλλοντος, της οποίας κομμάτι αποτελεί και η ανακύκλωση.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page