Συνέντευξη στον Ευάγγελο Παπαδρόσο*
Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Reading και στο London School of Economics σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Στρατηγικής και Ασφάλειας στην Ευρώπη και Πολιτική Ευρωπαϊκής Ιστορίας.
Είναι Έλληνας πολιτικός, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχει διατελέσει βουλευτής Ηρακλείου με τη Νέα Δημοκρατία και υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.
Την ώρα που η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τοποθέτησε την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή στην κορυφή της Ευρωπαϊκής ατζέντας για την επόμενη πενταετία, με το European Green Deal, είναι μεγάλη μας τιμή που ο ευρωβουλευτής μίλησε στο envinow.gr και τον Ευάγγελο Παπαδρόσο για τα περιβαλλοντικά θέματα. Ακολουθεί η συνέντευξη:
Κύριε Μανώλη Κεφαλογιάννη όπως θα γνωρίζετε το 2019 αποτέλεσε μία χρονιά ορόσημο στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Καθώς έχουμε μπει αισίως στο νέο έτος σάς καλούμε να κοιτάξετε πίσω και να μας πείτε ποια ήταν τα κύρια σημεία στα οποία στάθηκε το ΕΛΚ και η ΕΕ το 2019 σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος. Ποιες πολιτικές ακολούθησε;
Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της ατζέντας μας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Από πρακτικής άποψης, προωθούμε τις κοινές προσπάθειες των κρατών μελών της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και τις προσπάθειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη χρήση γης, την αλλαγή χρήσης γης και τη δασοκομία. Επικεντρωνόμαστε επίσης στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα απόβλητα.
Πέρα από την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, ασχολούμαστε επίσης τόσο με τη δημόσια υγεία, προωθώντας προγράμματα και ειδικές δράσεις στον τομέα αυτό, όσο και με τα φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα.
Τέλος, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ δεσμεύτηκε να εγγυάται την ασφάλεια των τροφίμων για τους ευρωπαίους πολίτες. Αγωνιστήκαμε για την καθιέρωση της ευκρινούς επισήμανσης των προϊόντων και συνεχίζουμε να τασσόμαστε υπέρ της ασφάλειας των τροφίμων, της θέσπισης κτηνιατρικής νομοθεσίας που να αφορά την προστασία από τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, καθώς και του υγειονομικού ελέγχου των τροφίμων και των συστημάτων παραγωγής προϊόντων διατροφής.
Η ΕΕ καταπολεμά την κλιματική αλλαγή μέσω φιλόδοξων πολιτικών στο εσωτερικό της Ένωσής μας και στενής συνεργασίας με διεθνείς εταίρους. Η μετάβαση σε μια κοινωνία που είναι ουδέτερη για το κλίμα είναι ταυτόχρονα μια επείγουσα πρόκληση και ευκαιρία να οικοδομηθεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους.
Η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2020, έχει θέσει σε εφαρμογή τους βασικούς νόμους και μέτρα για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 και εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας κλιματικά ουδέτερης ΕΕ έως το 2050.
Η συνάδελφός σας, Μαρία Σπυράκη, σε ημερίδα της ΕΕ με κεντρικό θέμα την προστασία του περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην απόφαση της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας να καταργήσει σταδιακά, μέχρι το 2023, τις λιγνιτικές μονάδες της χώρας. Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για την ελληνική στροφή προς την πράσινη ενέργεια. Υπάρχουν άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες της ΝΔ αντίστοιχες με την παραπάνω; Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την θητεία της πάνω στο περιβάλλον;
Η μοναδικότητα της ελληνικής φύσης δεν μας ανήκει. Δεν την κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, την οφείλουμε στα παιδιά μας. Και κάθε πράξη προστασίας του Περιβάλλοντος δεν είναι απλά μία πράξη αγάπης προς τη Φύση αλλά μία σημαντική πράξη ευθύνης προς τις επόμενες γενιές. Δυστυχώς το περιβάλλον υπήρξε ένα από τα κορυφαία θύματα της άναρχης ανάπτυξης της χώρας αλλά και της διαχρονικής μας παθογένειας ως κράτος. Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τις βιώσαμε με τον πιο έντονο και οδυνηρό τρόπο στις καταστροφικές φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα.
Οι παγκόσμιες κλιματικές και τεχνολογικές εξελίξεις μας επιβάλλουν σήμερα μία συνολική ποιοτική αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου. Πρέπει να προσελκύσουμε πράσινες επενδύσεις που θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέων, καλά αμειβομένων, θέσεων εργασίας. Μία απαραίτητη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες με εκμετάλλευση του ήλιου και του αέρα που στην Πατρίδα μας αφθονούν. Ισχυρά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών και των κτιρίων, για την προμήθεια ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων που θα μειώσουν αισθητά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Προωθητικές ενέργειες για την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών, το δραστικό περιορισμό των πλαστικών μίας χρήσης, την επεξεργασία των υπολειμμάτων των σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας. Έχουμε δεσμευτεί για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μέχρι το 2028. Και κάτι που το θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό, μία διεθνή πρωτοβουλία που παίρνει η χώρα μας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή. Μας είπατε για τις πολιτικές της ΕΕ και μας αναφέρατε τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως είστε και άξιος εκπρόσωπος της Κρήτης, για την οποία δείχνετε με κάθε τρόπο την αγάπη σας. Η Κρήτη αποτελεί μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο για την Ελλάδα και αντικατοπτρίζει μεγάλο κομμάτι της εικόνας που προβάλλουμε προς τα έξω. Ποιο ρόλο πιστεύετε πως θα πρέπει να αναλάβει η Κρήτη στην πορεία της χώρας προς ένα πιο πράσινο ενεργειακά μέλλον;
Η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα που θα θωρακίσει ενεργειακά την Κρήτη και θα διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια για τους χειμερινούς μήνες. Με την ολοκλήρωση και της δεύτερης διασύνδεσης, Κρήτης-Αττικής, θα αρθεί πλήρως ο ενεργειακός αποκλεισμός της Κρήτης και η ρυπογόνα ηλεκτροπαραγωγή. Ενώ θα τεθούν ασφαλώς οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του νησιού.
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου προγραμματίζεται να λειτουργήσει εντός του 2020 και είναι ευθυγραμμισμένη με τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό που στόχο έχει την απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής έως το 2028 και τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Επισημαίνεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση Εναλλασσόμενου Ρεύματος παγκοσμίως, η οποία περιλαμβάνει την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου 132 χλμ σε βάθος έως 1.000 μέτρων. Η Times για το 2019 ψήφισε ως πρόσωπο της χρονιάς την νεαρής ηλικίας ακτιβίστρια για το περιβάλλον Γκρέτα Τούμπεργκ. Η ίδια έχει βρεθεί στο επίκεντρο διθυραμβικών σχολίων, αλλά και σφοδρής κριτικής. Θα μας πείτε δύο λόγια για το πως αντιλαμβάνεται ένας Ευρωπαίος πολιτικός την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του περασμένου έτους;
Θα ήθελα με την ευκαιρία της ερώτησης σας να συγχαρώ όλους αυτούς τους ανώνυμους εθελοντές, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, για την ακούραστη δράση τους για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και τον αγώνα που δίνουν με τις συνέπειές της. Όλους αυτούς τους εθελοντές που συμβάλλουν στην αναδάσωση, όλους τους εθελοντές πυροσβέστες που βοηθούν αποφασιστικά στην κατάσβεση πυρκαγιών, όλους τους εθελοντές που βοηθούν στις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Σε όλους αυτούς τους εθελοντές οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Σε όλους αυτούς που προσφέρονται και προσφέρουν. Χωρίς να ζητούν καμία ανταμοιβή. Γιατί κάνουν αυτό που αγαπούν. Όλοι αυτοί οι ανώνυμοι εθελοντές συμπυκνώνουν με τις δράσεις τους την προσωπικότητα της χρονιάς που πέρασε. Αυτούς τιμούμε. Κλείνοντας θα θέλαμε να περάσουμε ένα μήνυμα. Το δικό σας μήνυμα. Τι θα θέλατε να πείτε στον κόσμο σχετικά με το περιβάλλον και την πράσινη ενέργεια; Η αειφορία είναι ως έννοια περισσότερη επίκαιρη παρά ποτέ. Η αειφορία δεν περιορίζεται μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εταιρική κοινωνική ευθύνη και στην ανάγκη της κάθε επιχείρησης και του κάθε οργανισμού να είναι υπεύθυνοι απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο.
Είναι και κουλτούρα οικονομικής προσέγγισης και επιχειρηματικότητας. Γιατί η αειφορία, ιδίως όταν συνδυαστεί με την καινοτομία και την εξωστρέφεια, μπορεί να αποτελέσει το στρατηγικό παράγοντα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Σας ευχαριστούμε πολύ!
* Ο Ευάγγελος Παπαδρόσος είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής. Έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πολιτική έχοντας δουλέψει σε πολιτικά γραφεία διακεκριμένων πολιτικών προσώπων. Από το 2018 έχει ασχοληθεί ενεργά και με επιτυχία στον τομέα του marketing. Έχει εργαστεί στο εμπορικό τμήμα της τηλεόρασης του Alpha, ενώ έχει διατελέσει μέλος της ομάδας Marketing, Research and Analysis της Tempo OMD. Εκτός των άλλων, ο Ευάγγελος Παπαδρόσος έχει αφιερώσει χρόνο στον εθελοντισμό σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τους έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας.
Comments