top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Λίγα λόγια για το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας


Με αφορμή την συμμετοχή της ομάδας του Envinow στο 1ο Συνέδριο Ενέργειας της Ναυτεμπορικής με τίτλο «Αλλαγή «τάσης» στην Ενέργεια» που πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου του 2019 στο Royal Olympic Hotel στο κέντρο της Αθήνας αποφάσισα σε αυτό το άρθρο να ασχοληθώ με μία έννοια η οποία αναφέρθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ενώ ομιλητής της ήταν μέλος του Δ.Σ του. Πρόκειται για το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) ή αλλιώς Energy Exchange Group (EnEx). Η λειτουργία του ξεκίνησε στα μέσα του 2018 και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του Μοντέλου-Στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργώντας μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Δημιουργήθηκε από απόσχιση του κλάδου του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ) που είχε την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την λειτουργία των αγορών.


Στόχος του είναι η διαφάνεια και ασφάλεια στις συναλλαγές που αφορούν ενεργειακά αγαθά, σε τιμές που αντανακλούν τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς. Οι ενεργειακές συναλλαγές δεν ελέγχονται από το κράτος ή τις κρατικές εταιρείες αλλά πραγματοποιούνται με όρους των συμμετεχόντων. Πρόκειται για μία αγορά στην οποία συναντιούνται οι πωλητές-παραγωγοί και οι έμποροι ενέργειας με τους αγοραστές ( μεγάλοι καταναλωτές, εκπρόσωποι φορτίου κτλ) .


Στην μετοχική του σύνθεση συμμετέχουν:

-ΛΑΓΗΕ (22%)

-ΑΔΜΗΕ(20%)Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

-ΔΕΣΦΑ(7%) Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου

-Χρηματιστήριο Αθηνών(31%)

-Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (20%)


Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθούν οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται κατά τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Υπάρχει μια Ενιαία Πλατφόρμα Δημοπρασιών (Single Auction Platform), στην οποία υποβάλλονται καθημερινά προσφορές για πώληση και αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για την επόμενη ημέρα (Αγορά Επόμενης Ημέρας). Το αποτέλεσμα αυτής σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, είναι η κατανομή της ενέργειας μεταξύ των διαφόρων διεθνών διασυνδέσεων αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό την χωρητικότητα των διασυνδέσεων, προκειμένου οι τιμές μεταξύ των συζευγμένων αγορών να καθίστανται ίσες και να διαφοροποιούνται μόνο στην περίπτωση συμφόρησης. Πραγματοποιούνται επίσης η Ενδοημερήσια Αγορά (intra day),η Προθεσμιακή Αγορά (Forward market) στην οποία θα μπορούν να κλείνονται συμβόλαια μεγάλης χρονικής διάρκειας και η Αγορά Εξισορρόπησης, στην οποία προσφέρεται ισχύς για την κάλυψη απαιτήσεων εφεδρείας του συστήματος. Το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας θα έχει την ευθύνη για το trading στην Προθεσμιακή, την Προημερήσια και την Ενδοημερήσια αγορά, ενώ για την Αγορά Εξισορρόπησης θα λειτουργεί από τον ΑΔΜΗΕ .


Τέλος, το Χρηματιστήριο Ενέργειας στοχεύει στη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού με άμεσα οφέλη, στη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη διασφάλιση καλύτερων τιμών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, στην εξασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, καθώς και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ.


Comentarios


bottom of page