Η Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή ολοκληρώθηκε, με τη συμμετοχή της ιστοσελίδας μας και ένα ηχηρό μήνυμα δόθηκε στους ηγέτες όλων των χωρών να ακολουθήσουν την τάση για την κλιματική αλλαγή. Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να αναλογιστούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η Ελλάδα και γενικότερα ο κόσμος στην προσπάθεια για τον περιορισμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τελευταία έρευνα τη κοινής γνώμης αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά φόβο των Ελλήνων μετά την ανεργία. Ιδιαίτερα αισιόδοξο επίσης είναι ότι το 79% των Ευρωπαίων θεωρούν την κλιματική αλλαγή πολύ σημαντική ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 90%.Οι συνέπειές της είναι ήδη αισθητές σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στη χώρα μας και περιλαμβάνουν :
1. Τήξη των πάγων και άνοδο της στάθμης της θάλασσας
2. Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες
3. Συχνότερα θερμά κύματα
4. Συχνότερες περιόδους ξηρασίας
5. Διάβρωση των ακτών
6. Μείωση της βιοποικιλότητας
Ακόμη, πρακτικά η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων, τη γεωργία, τον τουρισμό και την οικονομία.
Στην Ελλάδα οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προέρχονται κατά 74% από την ενέργεια(παραγωγή ενέργειας, μεταφορές, βιομηχανικές χρήσεις και οικιακές), 12% από τις βιομηχανίες, 9% από τη γεωργία και 5% από τα απόβλητα.
Ο στόχος της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το 2020 να έχουν μειωθεί οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% και μέχρι το 2030 κατά 40%. Η ΕΕ έχει ήδη επιτύχει το στόχο του 2020 και έχει νομοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για να πετύχει το στόχο του 2030. Η Ελλάδα έχει πετύχει το στόχο του 2020 αλλά η οικονομική κρίση που είχε αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ της προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την πραγματική επίτευξη του στόχου ως αποτέλεσμα κλιματικής πολιτικής ή απλά μείωσης της παραγωγής αερίων για οικονομικούς λόγους. Αυτά τα μέτρα αφορούν τον περιορισμό των εκπομπών και συνολικά η Ευρώπη παράγει πλέον το 9% των παγκόσμιων ρύπων.
Ακόμη, η Ελλάδα το 2015 συνέταξε την Εθνική Στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, που περιλαμβάνει τα έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να προστατευτούν οι περιοχές από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Τους επόμενους μήνες, οι περιφέρειες αναμένεται να παραδώσουν το σχέδιο σε περιφερειακό επίπεδο ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του.
Βασικές υποδομές για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι τα πλωτά σπίτια, τα θαλάσσια φράγματα, τα έργα προστασίας των ακτών, τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και πολλά ακόμα.
Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή πρέπει να γίνει άμεσα και πρέπει να συνδεθεί με ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που θα είναι πιο δίκαιο. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πρωτοστατήσει σε αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Η γεωγραφική θέση της, επιτρέπει να αναπτύξει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αγροτική ανάπτυξη φυσικών προϊόντων. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει και επιστημονικό κόμβο για νέες τεχνολογίες που θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πραγματοποιείται ετησίως ο διαγωνισμός πράσινων τεχνολογιών, GreenTech Challenge που παράγει σπουδαία αποτελέσματα. Το επόμενο βήμα είναι η δραστικότερη στήριξη των νέων τεχνολογιών από τις μεγάλες επιχειρήσεις και την πολιτεία για να εφαρμοστούν ταχύτερα. Η Ελλάδα λοιπόν, δύναται να αποτελέσει ισχυρό πόλο στην παγκόσμιο κοινότητα και να έχει σημαντικά οφέλη από την μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό και πράσινο μοντέλο της οικονομίας.
Είναι σαφές, πως βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το τρένο για την κλιματική αλλαγή χάθηκε αλλά υπάρχει χρόνος για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις. Αν υπάρξει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, που προϋποθέτουν την πολιτική βούληση των παγκόσμιων ηγετών, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Commentaires