Αναμφίβολα διανύουμε την κλιματική αλλαγή! Παγκοσμίως , οι επιστήμονες, αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα,και αυτο μπορούμε να το παρατηρήσουμε απο το οτι η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα ανεβαίνει, οι πάγοι λιώνουν, η επιφάνεια των θαλασσών ανεβαίνει,καύσωνας στη Γροιλανδία, φονικές πυρκαγιές στη Σιβηρία και στον Αμαζόνιο, καταστροφικές ξηρασίες στην Ανατολική Αφρική, ασυνήθιστες βροχές και καύσωνες με καταστροφικό αντίκτυπο
Η κλιματική αλλαγή οφείλεται στην υψηλή εκτίναξη διοξειδίου του άνθρακος, οξείδια του Αζώτου στην ατμόσφαιρα τα οποία ανεβάζουν συστηματικά την θερμοκρασία της και δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Τα αέρια αυτά προέρχονται από εργοστάσια, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, πλοία, θέρμανση σπιτιών κτλ.
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο εμφανείς,και σε πολλά σημεία του πλανήτη, οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με αυτές
Πρόσφατα η Βενετία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την πόλη, με την πλημμυρίδα να φτάνει τα 187 εκατοστά, τη δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην πόλη,και αυτό εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Ταυτόχρονα, περιοχές της Αυστραλίας έχουν καταστραφεί από σφοδρές πυρκαγιές που έχουν προκαλέσει τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων μέχρι στιγμής και έχουν αναγκάσει ολόκληρες κοινότητες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.Από το 2016 περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπως και του Κούινσλαντ πλήττονται από μεγάλη ξηρασία, το οποίο αποδίδεται εν μέρει στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας, η οποία έχει επηρεάσει τις βροχοπτώσεις.Η θερμοκρασία του αέρα είναι επίσης αυξημένη τον τελευταίο αιώνα, γεγονός που αυξάνει τη σφοδρότητα των ξηρασιών και των πυρκαγιών.
Στην Κίνα αξιωματούχοι ανέφεραν το ξέσπασμα πνευμονικής πανώλης, μιας σπάνιας ασθένειας, μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο.Οι δύο άνθρωποι αυτοί μολύνθηκαν στην περιοχή της Έσω Μογγολίας, όπου έχει αυξηθεί σημαντικά ο πληθυσμός των τρωκτικών έπειτα από μακρές περιόδους ξηρασίας, οι οποίες επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Μέχρι το 2050 οι παράκτιες περιοχές στις οποίες κατοικούν 300 εκατομμύρια άνθρωποι, μπορεί να απειληθούν από την αύξηση της στάθμης των ωκεανών που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η περιοχή που κινδυνεύει περισσότερο είναι η Ασία, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Communications. Πάνω από τα δύο τρίτα των πληθυσμών που απειλούνται βρίσκονται στην Κίνα, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη.
Ο πληθυσμός του πλανήτη, που σήμερα φτάνει τα 7,7 δισεκατομμύρια, μπορεί να αυξηθεί κατά δύο δις μέχρι το 2050 και κατά ένα ακόμη μέχρι το τέλος του αιώνα. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων ζουν σε παραθαλάσσιες μεγαλουπόλεις.Σήμερα, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σε ζώνες που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Ορισμένοι προστατεύονται από φράγματα αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν καμία προστασία.Για τους πληθυσμούς αυτούς οι απειλές είναι πολλαπλές: η μία είναι η αύξηση της στάθμης των ωκεανών επειδή λιώνουν οι πάγοι στη Γροιλανδία. Από το 2006 η στάθμη αυξάνεται κατά τέσσερα χιλιοστά ετησίως, ένας ρυθμός που θα μπορούσε να εκατονταπλασιαστεί εάν οι εκπομπές αερίων παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για το κλίμα.
Πηγή Εικόνας WWF
コメント