Η υπερθέρμανση του πλανήτη ευθύνεται ήδη για έναν στους τρεις θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη.
Μεταξύ 1991 και 2018, περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των θανάτων στους οποίους η ζέστη έπαιξε ρόλο, οφείλονταν στην υπερθέρμανση του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο, σύμφωνα με ένα νέο άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change.
Η μελέτη, η μεγαλύτερη στο είδος της, πραγματοποιήθηκε από το London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) και το Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Με τη χρήση δεδομένων από 732 τοποθεσίες σε 43 χώρες σε όλο τον κόσμο, αποτυπώνεται για πρώτη φορά η πραγματική συμβολή της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής στην αύξηση των κινδύνων θνησιμότητας λόγω θερμότητας.
Συνολικά, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 37% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη κατά τις πρόσφατες θερινές περιόδους, οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων. Το ποσοστό αυτό των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμότητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, ήταν υψηλότερο στην Κεντρική και Νότια Αμερική (έως 76% στον Ισημερινό ή στην Κολομβία, για παράδειγμα) και στη Νοτιοανατολική Ασία (μεταξύ 48% και 61%).
Οι εκτιμήσεις δείχνουν επίσης τον αριθμό των θανάτων από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο και συνέβησαν σε συγκεκριμένες πόλεις. 136 επιπλέον θάνατοι ετησίως στο Σαντιάγο της Χιλής (44,3% των συνολικών θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη στην πόλη), 189 στην Αθήνα (26,1%), 172 στη Ρώμη (32%), 156 στο Τόκιο (35,6%), 177 στη Μαδρίτη (31,9%), 146 στην Μπανγκόκ (53,4%), 82 στο Λονδίνο (33,6%), 141 στη Νέα Υόρκη (44,2%) και 137 στην Πόλη Χο Τσι Μινχ (48,5%). Τα ευρήματά αυτά αποτελούν αποδείξεις της ανάγκης υιοθέτησης ισχυρών πολιτικών μετριασμού για τη μείωση της μελλοντικής υπερθέρμανσης και εφαρμογής παρεμβάσεων για την προστασία των πληθυσμών από τις αρνητικές συνέπειες της έκθεσης στη ζέστη.
Η Δρ. Ana M. Vicedo-Cabrera, από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, δήλωσε: «Αναμένουμε ότι το ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, να συνεχίσει να αυξάνεται εάν δεν κάνουμε κάτι για την κλιματική αλλαγή ή την προσαρμογή μας σ’αυτή. Μέχρι στιγμής, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί μόνο κατά περίπου 1 ° C, που είναι ένα κλάσμα αυτού που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε εάν οι εκπομπές συνεχίσουν να αυξάνονται ανεξέλεγκτα”.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει την υγεία μας με διάφορους τρόπους, από τις άμεσες επιπτώσεις που συνδέονται με τις πυρκαγιές και τις ακραίες καιρικές συνθήκες, έως τις αλλαγές στη διάδοση μεταδιδόμενων ασθενειών, μεταξύ άλλων. Ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι η αύξηση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας που σχετίζεται με τη θερμότητα. Τα σενάρια μελλοντικών κλιματικών συνθηκών προβλέπουν σημαντική αύξηση των μέσων θερμοκρασιών, με ακραία γεγονότα όπως τα κύματα καύσωνα, με αντίστοιχη επιβάρυνση στην υγεία.
Ενώ κατά μέσο όρο πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη οφείλονται στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, οι επιπτώσεις ποικίλλουν σημαντικά από τόπο σε τόπο. Οι θάνατοι που σχετίζονται με το κλίμα κυμαίνονται από μερικές δεκάδες έως εκατοντάδες κάθε χρόνο ανά πόλη, ανάλογα με τις τοπικές αλλαγές στο κλίμα σε κάθε περιοχή και την ευπάθεια του πληθυσμού της. Είναι ενδιαφέρον ότι οι πληθυσμοί που ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες είναι υπεύθυνοι για ένα μικρό μέρος των ανθρωπογενών εκπομπών, είναι εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο.
Comments