top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ευρωεκλογές: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ DEBATE για το περιβάλλον στο envinow



Οι Ευρωεκλογές έφτασαν! Σε μερικές ώρες, οι Έλληνες θα επιλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο και το envinow.gr έκανε το δικό του, περιβαλλοντικό debate! Ζητήσαμε από έναν υποψήφιο ευρωβουλευτή από κάθε παράταξη να μας απαντήσει 3 ίδιες ερωτήσεις και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω.


Οι ερωτήσεις αφορούν την Ελλάδα, την Ευρώπη, το περιβάλλον και τις εκλογές και οι απαντήσεις μας εξέπληξαν! Δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε θερμά τους συμμετέχοντες, την Ελευθερία Αγγέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Γιώργο-Σταύρο Κρεμλή από τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και τον Νίκο Χουντή από την ΛΑΕ και να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία!

Αλλά και σε εσάς, τους αναγνώστες μας, να ευχηθούμε καλή ψήφο!



ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΓΓΕΛΗ


Η Ελευθερία Αγγέλη είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές MSc International Banking and Finance στο University of Strathclyde στη Γλασκώβη το 2015.

Από το 2016 είναι μέλος της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαΐκό Κοινοβούλιο και ασχολείται κυρίως με την Περιφερειακή ανάπτυξη και τους Προϋπολογισμούς. Είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ από το 2017, μέλος της Επιτροπής Διεθνών σχέσεων και Συντονίστρια του Δικτύου Νεολαιών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς από το 2016.


1) Ποιες είναι οι βασικότερες προκλήσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης στον τομέα του περιβάλλοντος αυτή τη στιγμή;

Τα μεγαλύτερα στοιχήματα του καιρού μας ορίζονται από την έξαρση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και των αποτελεσμάτων της. Βλέπουμε τις εποχές να διαπλέκονται επικίνδυνα, βλέπουμε τις καιρικές συνθήκες να είναι πλέον εντελώς απρόβλεπτες, βλέπουμε ακραία καιρικά φαινόμενα να λαμβάνουν χώρα όλο και συχνότερα.

Η κεντρική πρόκληση της εποχής μας, λοιπόν, είναι ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μοντέλου σε Ελλάδα και Ευρώπη. Βασικό μας μέλημα είναι η παραγωγή ενέργειας να στηρίζεται ολοένα λιγότερο στην καύση υδρογονανθράκων και αντιστοίχως να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα). Ειδικότερα στην Ελλάδα, με τα πάμπολλα νησιωτικά συμπλέγματα και την τεράστια ακτογραμμή, η μετάβαση σε ένα μοντέλο εκμετάλλευσης μορφών ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η ενέργεια των κυμάτων, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κλειδί, τόσο για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την απόκτηση ενεργειακής αυτάρκειας, αυτονομίας και ασφάλειας. Ιδίως στα νησιά, η ενεργειακή αυτονομία μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 100%.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Συνθήκη των Παρισίων πρέπει να γίνει δεσμευτική για όλα τα κράτη της Ευρώπης, ώστε να υπάρχουν αντιστοίχως σοβαρές επιπτώσεις για όσους την παραβιάζουν.


2) Πως μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα να προοδεύσει στους τομείς περιβάλλον και ενέργεια;

Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες θα κατευθύνονται στον μετασχηματισμό του ενεργειακού μοντέλου και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό πρωτίστως μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την αύξηση των κονδυλίων προς τα επιμέρους κράτη για την υλοποίηση προγραμμάτων, τα οποία θα βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα παράγουν όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στα τοπικά οικοσυστήματα. Επί παραδείγματι, η με κάθε τρόπο ενίσχυση της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, ώστε η παραγωγή και διάθεση ενέργειας να περάσει εν μέρει στα χέρια των πολιτών και να μην συνιστά αποκλειστικό μονοπώλιο των πολυεθνικών εταιριών και των επιχειρηματικών κολοσσών. Κατά δεύτερον, είναι αναγκαίο οι διεθνείς συμφωνίες, οι συνθήκες και οι νομοθετικές κινήσεις (π.χ. η Οδηγία «Zero Plastic Europe» για την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης) που αφορούν τα περιβαλλοντικά θέματα, να μην καταλήγουν ευχολόγια και να γίνουν δεσμευτικές για όλα τα κράτη, ώστε η μη τήρησή τους να συνοδεύεται από σημαντικές επιπτώσεις. Κατά τρίτον, θα πρέπει να επιβληθεί αυξημένη φορολογία στις μεγάλες εταιρίες που καίνε διοξείδιο του άνθρακα, ως μία μορφή αντικινήτρου, που, σε συνδυασμό με υψηλά πρόστιμα, θα τις ωθήσει σε μία στροφή προς φιλικότερες για το περιβάλλον μορφές παραγωγής ενέργειας. Φυσικά εξαιρετικά σημαντικό είναι και το κομμάτι της διασύνδεσης στην Ελλάδα. Εδώ η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την Χρηματοδότηση της για μεγάλα έργα όπως τη μεγάλη διασύνδεση Αττικής με Κρήτη αλλά και με τα άλλα νησιά ώστε να περιοριστούν και τα ΥΚΩ που επιβαρύνουν τους καταναλωτές αλλά και να περιορίσουμε την αντιοικολογική καύση μαζούτ στα νησιά και τις απώλειες δικτύου. Στοίχημα για την Ελλάδα αποτελεί και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ένα έργο στο οποίο η Ευρώπη πρέπει να πρωταγωνιστήσει και σε πόρους και σε τεχνογνωσία για την υλοποίηση του σχεδιασμού. Έτσι, μπορεί η Ευρώπη όχι απλώς να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά να παρέμβει ουσιαστικά για την αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μοντέλου σε όλη της την επικράτεια.


3) Γιατί θα προτρέπατε κάποιον πολίτη που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον να σας ψηφίσει;

Τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι παραπάνω από σαφές ότι θα μας απασχολήσουν πολύ εντονότερα στο μέλλον. Οι πρόσφατες μαθητικές κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, ανέδειξαν με έμφαση την ανάγκη ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και δράσης. Η λεγόμενη «πράσινη ενέργεια», αυτή δηλαδή που απορρέει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προκαλεί ασύγκριτα μικρότερη ζημιά στο περιβάλλον, δεν θα πρέπει να συνιστά προνόμιο των λίγων, αποκλείοντας τους πολίτες, αλλά θα πρέπει να «ανοίγεται» στους πολλούς. Καθώς κατάγομαι από νησί, γνωρίζω ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες για να κατακτηθεί η πολυπόθητη «ενεργειακή αυτονομία», ειδικά μέσα από βιώσιμες μορφές εναλλακτικής ενέργειας, με τη μικρότερη δυνατή χρήση μαζούτ για τα νησιά και λιγνίτη για την ηπειρωτική Ελλάδα.

Καλούμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν στις Ευρωεκλογές, διότι και στα ζητήματα του περιβάλλοντος έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θέσεων και προτάσεων, που βάζουν ως κύριους άξονες την προστασία του περιβάλλοντος, την δραστική μείωση της χρήσης λιγνίτη, την ορθολογική αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής (λ.χ. μέσα από τη δράση ενεργειακών κοινοτήτων) και βέβαια την ουσιαστική διαβούλευση με τους πολίτες, ώστε κάθε επέμβαση να προξενεί τη μικρότερη δυνατή όχληση και να αποδίδει οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, ιδίως στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα λαϊκά στρώματα.



ΓΙΩΡΓΟΣ-ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΡΕΜΛΗΣ


Ο Γιώργος - Σταύρος Κρεμλής, είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και διευθυντής επί τιμή Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας. Παράλληλα, είναι πρόεδρος της Σύμβασης Espoo και του Πρωτοκόλλου SEA, ενώ πρόσφατα διορίστηκε μέλος του Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου (ESAC) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD). Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Δικαίου του Περιβάλλοντος, της οποίας και υπήρξε ιδρυτικός Πρόεδρος. Διετέλεσε, επίσης, μέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Έχει κατά καιρούς διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε μεταπτυχιακά κυρίως προγράμματα, και είναι συγγραφέας βιβλίων (στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά).


1) Ποιες είναι οι βασικότερες προκλήσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης στον τομέα του περιβάλλοντος αυτή τη στιγμή?

Η μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΕ είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου δράσης και των οδηγιών για την κυκλική οικονομία.

Στην Ελλάδα το μείζον πρόβλημα είναι η διαχείριση των αποβλήτων. Η Ελλάδα έχει ποσοστό ανακύκλωσης 13% ενώ ο στόχος για το 2020 είναι 50%. Η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα πληρώσει πρόστιμα για την μη επίτευξη του στόχου, όπως πρόστιμα πληρώνει τώρα - 104 εκατομμύρια ευρώ - για τις χωματερές και για την έλλειψη αποχετευτικών στην Ανατολική Αττική αλλά και για την κακή διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Το άλλο μείζον πρόβλημα είναι τα αποχετευτικά και τα Κέντρα επεξεργασίας λυμμάτων (ΚΕΛ). Πέρα από την Ανατολική Αττική και το ΚΕΛ στο Θριάσιο πεδίο, διαδικασία παραβιάσεως έχει κινηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για τους οικισμούς μεταξύ 2000-10000 ισοδύναμου πληθυσμού που δεν έχουν αποχετευτικά δίκτυα και ΚΕΛ.


2) Πως μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα να προοδεύσει στους τομείς περιβάλλον και ενέργεια?

Με επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της και χρηματοδοτήσεις από πόρους και προγράμματά της. Το προγραμμα LIFE είναι το περιβαλλοντικό χρηματοδοτικό εργαλείο.

Τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας είναι σημαντικά και χρηματοδοτούνται από το CEF.


3) Γιατί θα προτρέπατε κάποιον πολίτη που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον να σας ψηφίσει?

Για καλύτερη ενημέρωση και εφαρμογή/επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, θέματα με τα οποία έχω ασχοληθεί από το 1995 και τα οποία γνωρίζω σε βάθος.




ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ


Είναι πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Παντείου Πανεπιστημίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ). Εξελέγην ευρωβουλευτής, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, στις ευρωεκλογές του 2009. Συμμετέχει στην συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (GUE/NGL). Σύμφωνα με την κατάταξη του CAN Europe, του Πανευρωπαϊκού Δικτύου ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή, που αξιολόγησε την συμπεριφορά όλων των ευρωβουλευτών σε σημαντικές ψηφοφορίες για το περιβάλλον, ο Νίκος Χουντής κατατάσσεται στην πρώτη θέση των Υπερασπιστών του Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας την συνεπή πολιτική δράση του στο Ευρωκοινοβούλιο, στα θέματα της υπεράσπισης του περιβάλλοντος.


1) Ποιες είναι οι βασικότερες προκλήσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης στον τομέα του περιβάλλοντος αυτή τη στιγμή?

Το περιβάλλον στην Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των κυρίαρχων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η κλιματική αλλαγή, η ποιότητα του αέρα και των υδάτων, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενέργεια, υποτάσσονται στη λογική του κέρδους και της απελευθέρωσης των αγορών.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα στη χώρα μας είναι η διαχείριση των σκουπιδιών, όπου ο στρατηγικός σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης και των περιφερειών, αντί να στοχεύει στην μείωση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης, προωθεί φαραωνικά έργα κατασκευής αποτυχημένων λύσεων, όπως τα ΕΜΑΚ και οι ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, μέσω ΣΔΙΤ, με τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.


2) Πως μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα να προοδεύσει στους τομείς περιβάλλον και ενέργεια?

Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον ακολουθούν τη λογική της αγοράς και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ενεργειακού κεφαλαίου. Ενώ στα λόγια σχεδιάζονται πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, στην πραγματικότητα οι ρυθμίσεις που εφαρμόζονται λειτουργούν ως ‘νομικά παραθυράκια’ για τα ιδιωτικά συμφέροντα να αλωνίσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στο περιβάλλον.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα. Το καθεστώς των Μνημονίων έχει επιβάλλει τη λογική των της άνευ όρων ανάπτυξης εις βάρος του περιβάλλοντος, θέτοντας στις τοπικές κοινωνίες και στον ελληνικό λαό τα διλήμματα, επενδύσεις ή περιβάλλον, νέες θέσεις εργασίας ή ελεύθεροι χώροι.

Ωστόσο, απέναντι στην κυριαρχία των πολιτικών της ΕΕ και του κεφαλαίου αναπτύσσεται ένα δυναμικό και ελπιδοφόρο κίνημα υπεράσπισης του περιβάλλοντος σε όλη την Ευρώπη, ενάντια στις εξορύξεις και τα μεταλλεία, στην ανεξέλεγκτη κατασκευή ανεμογεννητριών, στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων, ένα κίνημα που βάζει τις ανθρώπινες και κοινωνικές ανάγκες πάνω από τα κέρδη των επιχειρήσεων.


3) Γιατί θα προτρέπατε κάποιον πολίτη που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον να σας ψηφίσει?

Από το 2015 εκπροσωπώ την Λαϊκή Ενότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όλα αυτά τα χρόνια αγωνιστήκαμε για την προάσπιση του περιβάλλοντος, με πλήθος ερωτήσεων, τοπολογιών και εκθέσεων, αναφορικά με τις εξορύξεις, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την κλιματική αλλαγή, τους ελεύθερους χώρες.

Ο αγώνας μας, μάλιστα, αναγνωρίστηκε από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή (CAN Europe), που κατέταξε την Λαϊκή Ενότητα στην πρώτη θέση στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

Για αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό να στηρίξει το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας – Μέτωπο Ανατροπής στις ευρωεκλογές, ώστε να έχουν φωνή και στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο οι κοινωνικοί αγώνες και τα κινήματα, να είναι ισχυρή η αντιπολίτευση της ανυπότακτης Αριστεράς.

Comments


bottom of page