top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Βιοκλιματική Αστική Ανάπτυξη στη Δράμα


H εφαρμογή ενός καινοτόμου βιοκλιματικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση του δημόσιου αστικού χώρου της Δράμας ανάμεσα στις πηγές Αγίας Βαρβάρας και τον Δημοτικό Κήπο, στο πλαίσιο εφαρμογής του χρηματοδοτικού εργαλείου «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων», είναι γεγονός. Συνοπτικά, η συγκεκριμένη ανάπλαση περιλαμβάνει καινοτόμες λύσεις σκίασης με συνδυασμό υψηλής και αναρριχόμενης βλάστησης σε ανοξείδωτα οριζόντια στέγαστρα, χρήση ψυχρών υλικών δαπεδόστρωσης και ψεκασμού μέσω κατασκευών ειδικής εικαστικής μορφής που διατάσσονται οργανώνοντας τον δημόσιο χώρο. Επιπλέον, οι οδικοί άξονες μετατρέπονται σε ήπιας κυκλοφορίας και η κίνηση των οχημάτων περιορίζεται.


Συγκεκριμένα, προβλέπεται η ενοποίηση των πηγών της Αγίας Βαρβάρας και του Δημοτικού Κήπου λόγω της περιορισμένης ύπαρξης άλλων αστικών πράσινων χώρων. Στο κέντρο της περιοχής θα διαμορφωθεί “πλατεία” όπου θα συντρέχουν οι άξονες σύνδεσης των περιοχών πρασίνου, τα πεζοδρόμια θα διευρυνθούν και θα γίνουν φυτεύσεις δέντρων και πρασίνου, σιντριβάνια πιδάκων ανακυκλούμενου νερού, ενώ το οδόστρωμα θα ανυψωθεί στη στάθμη των υφιστάμενων πεζοδρόμων. Τέλος, θα τοποθετηθούν σκίαστρα και στέγαστρα στάσεων με φωτοβολταϊκούς συλλέκτες και συστήματα υδατονέφωσης για τον δροσισμό του δημόσιου χώρου, καθώς κατά τους θερινούς μήνες η Δράμα αντιμετωπίζει φαινόμενα καύσωνα και γι’ αυτό οι προτεινόμενες παρεμβάσεις επικεντρώνονται στο ζήτημα αυτό.



Επομένως, οι βασικοί στόχοι που θέτει η βιοκλιματική ανάπλαση στην περιοχή της Δράμας είναι:


α. Βιώσιμη επίλυση αστικής κυκλοφορίας στην πόλη, η οποία περιλαμβάνει:

• τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων με νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

• την ασφαλή διάβαση από την περιοχή όλες τις ώρες, χωρίς απειλές από φαινόμενα παραβατικότητας


β. Καταφύγιο κατά τις θερμικές κορυφώσεις: Η επιρροή των δέντρων και των σκιάστρων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη ενός ανεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης (η θερμοκρασία του περιβάλλοντος μειώνεται κατά 3-5 βαθμούς κατά τους θερινούς μήνες)


γ. Αναβάθμιση του αστικού κέντρου με την δημιουργία πλατείας, που θα αποτελεί και ουσιαστικό δημόσιο χώρο και την προσθήκη πολλών νέων αστικών εγκαταστάσεων που θα αναβαθμίσουν την περιοχή.


«Η σύνδεση των χώρων αυτών με διαδρομές πρασίνου (greenways) μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση του μικροκλίματος ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και να προσελκύσει επισκέπτες τόσο στα πάρκα της πόλης όσο και στο ιστορικό κέντρο αυτής (περιοχή με παραδοσιακά κτήρια γύρω από το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας). Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνεται η κίνηση των πεζών μέσα στην πόλη και εξασφαλίζεται στον άνθρωπο ένας υγιής τρόπος ζωής με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας», τονίζει η κα. Καρατζόγλου, διευθύντρια Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του Δήμου Δράμας.




Comments


bottom of page