top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ακραία Καιρικά Φαινόμενα - Το Πραγματικό Πρόσωπο της Κλιματικής Αλλαγής


Κάνοντας έναν πολύ γρήγορο απολογισμό των όσων καταστροφών έχουν προκληθεί τους τελευταίους μήνες λόγω καυσώνων, πλημμυρών, πυρκαγιών, και τυφώνων, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια, ένας είναι εύκολο να παρατηρήσει την αυξημένη συχνότητα τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτά τα (συχνότερα) ακραία φαινόμενα, σύμφωνα με τον διακεκριμένο κλιματολόγο Prof Michael Mann του Penn State University, αποκαλύπτουν πλέον το πραγματικό πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής.


Τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή τοποθετείται όλο και ψηλότερα στην λίστα με τους πιο άμεσους κινδύνους ανεπανόρθωτης καταστροφής του πλανήτη. Οι έρευνες οι οποίες συντάχθηκαν και προέβλεπαν την έξαρση ακραίων καιρικών φαινομένων πλέον φαίνεται ότι συνάδουν με την πραγματικότητα. Η κλιματική αλλαγή από ιδέα, καταλήγει τώρα να απόκτα υπόσταση και είναι υπαίτια για το χάσιμο ανθρωπίνων ζωών.


Όσον αφορά στην Ευρώπη, ο φετινός καύσωνας διάρκειας 2 μηνών προκλήθηκε από την μη αποτελεσματική κίνηση του Ατλαντικού ρεύματος ο οποίος φέρνει κρύο αέρα προς την ανατολή. Αυτό άφησε στη θέση του ζεστό, ξηρό αέρα για περισσότερο καιρό από ότι συνήθως. Η σημαντική απώλεια της δράσης του Ατλαντικού ρεύματος συνδέεται ακράδαντα με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και πιο συγκεκριμένα με την ταχύτατη θέρμανση του Αρκτικού Κύκλου και συνεπώς με το λιώσιμο των πάγων.


Μερικά ευρήματα από τις τελευταίες έρευνες δείχνουν μέχρι και διπλάσια πιθανότητα για εμφάνιση καύσωνα στην Ευρώπη, γεγονός που επιβεβαιώθηκε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ακόμα και σε Ισπανία, Πορτογαλία, και Μεγάλη Βρετανία. Στην τελευταία το πρόβλημα ήταν τόσο μεγάλο που οι περισσότερες καλλιέργειες υπέστησαν μείωση στην σοδειά της τάξης του 10%, και ως αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης στους καταναλωτές θα αυξηθούν σημαντικά. Άλλη έρευνα προβλέπει 50% μείωση στην παραγωγή σιταριού αν η μέση θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 2C.


Παγκοσμίως, η Ιαπωνία αμέσως μετά από πλημμύρα που σκότωσε 220 άτομα, πέρασε καύσωνα με απροσδόκητο μέγιστο τους 41 βαθμούς Κελσίου. Στη Ταϊβάν καθώς και στη Ουάργλα της Αλγερίας μετρήθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ 40.3 βαθμούς Κελσίου και 51.3 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα. Τα παραδείγματα είναι υπεράριθμα. Βέβαια, τέλος, ίσως το πιο αξιοσημείωτο, είναι το γεγονός ότι οι πρώτοι 6 μήνες του 2018 αποτέλεσαν τους πιο ζεστούς μήνες που καταγράφηκαν ποτέ χωρίς την ύπαρξη του φαινομένου El Niño.




Απόκλιση θερμοκρασίας Ιούνιος 2017 & Ιούνιος 2018 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια


Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Prof Mann δεν είναι ακόμα πολύ αργά για να δράσει η ανθρωπότητα. Δεν είναι ακόμα αργά για να μειωθούν στα αποδεκτά οι εκπομπές αεριών του θερμοκηπίου. Είναι και προφανές ότι όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιηθούν από την παγκόσμια κοινότητα οι όλο και πιο καταστροφικές επιπτώσεις του προβλήματος, τόσο λιγότερο δύσβατο θα είναι το μονοπάτι της επιστροφής. Ο Mann, εύστοχα, χαρακτήρισε την κατάσταση όχι ως ένα άλμα από γκρεμό, αλλά ως ένα ανατρέψιμο βήμα σε ναρκοπέδιο.


Comments


bottom of page