top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Ο WMO επιβεβαιώνει το 2024 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί σε περίπου 1,55°C πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο


Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) επιβεβαίωσε ότι το 2024 είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, με βάση έξι διεθνή σύνολα δεδομένων. Τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν όλα στο Top Ten, σε ένα ασυνήθιστο σερί θερμοκρασιών που έσπασαν ρεκόρ.


Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία επιφάνειας ήταν 1,55 °C (με περιθώριο αβεβαιότητας ±0,13 °C) πάνω από τον μέσο όρο του 1850-1900, σύμφωνα με την ενοποιημένη ανάλυση των έξι συνόλων δεδομένων του WMO. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα μόλις βιώσαμε το πρώτο ημερολογιακό έτος με μέση παγκόσμια θερμοκρασία μεγαλύτερη από 1,5°C πάνω από τον μέσο όρο 1850-1900.

«Η σημερινή αξιολόγηση από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) αποδεικνύεται για άλλη μια φορά – η παγκόσμια θέρμανση είναι ένα ψυχρό, σκληρό γεγονός», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνο Γκουτέρες.


«Τα μεμονωμένα χρόνια που ξεπερνούν το όριο του 1,5 μοιρών δεν σημαίνουν ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος έχει επιτευχθεί. Σημαίνει ότι πρέπει να παλέψουμε ακόμα πιο σκληρά για να μπούμε σε καλό δρόμο. Οι ανεπανάληπτες θερμοκρασίες το 2024 απαιτούν δράση για το κλίμα το 2025», είπε. «Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφύγουμε τη χειρότερη κλιματική καταστροφή. Αλλά οι ηγέτες πρέπει να δράσουν – τώρα», είπε.


Ο WMO παρέχει μια εκτίμηση θερμοκρασίας που βασίζεται σε πολλαπλές πηγές δεδομένων για την υποστήριξη της διεθνούς παρακολούθησης του κλίματος και την παροχή έγκυρων πληροφοριών για τη διαδικασία διαπραγμάτευσης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Τα σύνολα δεδομένων προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Καιρικών Προβλέψεων (ECMWF), την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη NASA, την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνεργασία με τη Μονάδα Κλιματικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της East Anglia (HadCRUT) και Berkeley Earth.


«Η ιστορία του κλίματος διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας. Δεν είχαμε μόνο ένα ή δύο χρόνια ρεκόρ, αλλά μια ολόκληρη σειρά δέκα ετών. Αυτό συνοδεύτηκε από καταστροφικές και ακραίες καιρικές συνθήκες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και λιώσιμο των πάγων, όλα τροφοδοτούμενα από επίπεδα ρεκόρ αερίων του θερμοκηπίου λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του WMO Celeste Saulo.


«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ένα έτος άνω του 1,5°C για ένα χρόνο ΔΕΝ σημαίνει ότι δεν έχουμε επιτύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους θερμοκρασίας της Συμφωνίας του Παρισιού, οι οποίοι μετρώνται σε δεκαετίες και όχι σε ένα μεμονωμένο έτος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι κάθε κλάσμα ενός βαθμού θέρμανσης έχει σημασία. Είτε είναι σε επίπεδο θέρμανσης κάτω ή πάνω από 1,5°C, κάθε επιπλέον αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυξάνει τις επιπτώσεις στις ζωές, τις οικονομίες και τον πλανήτη μας», δήλωσε η Celeste Saulo.


Υπάρχει ένα περιθώριο αβεβαιότητας σε όλες τις εκτιμήσεις θερμοκρασίας. Και τα έξι σύνολα δεδομένων τοποθετούν το 2024 ως το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί και όλα υπογραμμίζουν τον πρόσφατο ρυθμό θέρμανσης. Αλλά δεν εμφανίζουν όλα την ανωμαλία θερμοκρασίας πάνω από 1,5 °C λόγω διαφορετικών μεθοδολογιών.


Ο χρόνος της απελευθέρωσης των έξι συνόλων δεδομένων θερμοκρασίας συντονίστηκε μεταξύ των ιδρυμάτων, προκειμένου να υπογραμμιστούν οι εξαιρετικές συνθήκες που επιβίωσαν το 2024.


Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Advances in Atmospheric Sciences διαπίστωσε ότι η θέρμανση των ωκεανών το 2024 έπαιξε βασικό ρόλο στις υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ. Ο ωκεανός είναι ο θερμότερος που έχει ποτέ καταγραφεί από τον άνθρωπο, όχι μόνο στην επιφάνεια αλλά και στα ανώτερα 2000 μέτρα, σύμφωνα με τη μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Lijing Cheng με το Ινστιτούτο Ατμοσφαιρικής Φυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Συμμετείχε μια ομάδα 54 επιστημόνων από επτά χώρες και 31 ινστιτούτα.


Περίπου το 90% της υπερβολικής θερμότητας από την υπερθέρμανση του πλανήτη αποθηκεύεται στους ωκεανούς, καθιστώντας την περιεκτικότητα σε θερμότητα των ωκεανών κρίσιμο δείκτη της κλιματικής αλλαγής. Από το 2023 έως το 2024, η παγκόσμια αύξηση της περιεκτικότητας σε θερμότητα των ωκεανών άνω των 2000 μέτρων είναι 16 zettajoules (1021 Joules), περίπου 140 φορές τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο το 2023, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία βασίζεται στο σύνολο δεδομένων Insitute of Atmospheric Physics.


Ο WMO θα παράσχει πλήρεις λεπτομέρειες για βασικούς δείκτες κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των αερίων του θερμοκηπίου, της θερμοκρασίας της επιφάνειας, της θερμότητας των ωκεανών, της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, της υποχώρησης των παγετώνων και της έκτασης του θαλάσσιου πάγου, στην έκθεσή του για την Κατάσταση του Παγκόσμιου Κλίματος 2024 που θα εκδοθεί τον Μάρτιο του 2025. δώστε επίσης λεπτομέρειες για γεγονότα υψηλού αντίκτυπου.



Comments


bottom of page