top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Seachange Greek Islands


Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη είναι ένα οικογενειακό ίδρυμα που λειτουργεί ως καταλύτης για διαφόρων ειδών αλλαγές προς όφελος της χώρας μας. Οι άνθρωποί του λειτουργούν σύμφωνα με το παρακάτω: «Αγαπάμε την Ελλάδα. Αγαπάμε τη θάλασσα, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό μας». Τα τελευταία δύο χρόνια το ίδρυμα αυτό επιλέγει να αξιοποιήσει το δίκτυό του για να μελετήσει προβλήματα που αφορούν το φυσικό και κτιστό περιβάλλον και να το προστατεύσει. Τα αντίστοιχα προγράμματά τους επικεντρώνονται στην προστασία της θάλασσας εντός και γύρω από την Ελλάδα, καθώς και στην καταπολέμηση της πλαστικής και άλλης θαλάσσιας ρύπανσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.


Συγκεκριμένα, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα SEACHANGE GREEK ISLANDS 2018 πραγματοποιήθηκε σε δέκα νησιά των Κυκλάδων, υπό την αιγίδα των τοπικών Δήμων και σε συνεργασία με κατοίκους, οργανώσεις και φορείς. Στόχος του προγράμματος είναι οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων για τη μείωση της ρύπανσης που προκαλείται από τα πλαστικά μιας χρήσης. Με βασικό μήνυμα «Είμαι η αλλαγή!», το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάιο από τη Σίκινο, κάνοντάς την τον πρώτο #plastic_straw_free Δήμο της χώρας. Συνεχίστηκε με επιτυχία μέχρι τον Οκτώβριο στη Σέριφο, την Κίμωλο, την Ανάφη, την Αμοργό, τη Φολέγανδρο, την Ηρακλειά, τη Δονούσα, τη Σχοινούσα και στα Κουφονήσια.



Κατά τη διάρκεια του προγράμματος SEA CHANGE 2018:

- Καθαρίστηκαν 44 ακτές

- Πραγματοποιήθηκαν 4 υποθαλάσσιοι καθαρισμοί στις Μικρές Κυκλάδες

- 147 παιδιά συμμετείχαν σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στη Σέριφο και στην Κίμωλο

- Υλοποιήθηκαν 11 δράσεις ενημέρωσης και κινητοποίησης

- 20 επιχειρήσεις προωθούν ήδη τη χρήση του ποτηριού πολλαπλών χρήσεων και προτείνουν στους πελάτες τους να αποφύγουν το πλαστικό καλαμάκι

- Διανεμήθηκαν 53.000 βιοδιασπώμενα καλαμάκια, 6.000 βιοδιασπώμενες σακούλες για χρήση στην αλιεία, 3.000 επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια πολλαπλών χρήσεων και 500 πάνινες τσάντες


Φέτος, βασικός σκοπός είναι να γίνει η Δονούσα το πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς καθόλου πλαστικά μίας χρήσης. Η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος, μίλησε για τις προοπτικές του προγράμματος. Όπως εξήγησε σε συνέντευξή της, το νησί των 160 μόνιμων κατοίκων δέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 5.000 τουρίστες και η απόφαση για την κατάργηση των πλαστικών επηρεάζει και τις 48 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί. «Τα καφέ είναι σίγουρα στο επίκεντρο. Πέρσι, χρησιμοποιήθηκαν 114.000 καλαμάκια - εντυπωσιακό νούμερο για τα μεγέθη του νησιού», λέει χαρακτηριστικά.



Αρκετά αισιόδοξο είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι οι κάτοικοι εισέπραξαν πολύ θετικά αυτήν την παρότρυνση για την απομάκρυνση κάθε πλαστικού μίας χρήσης στο νησί, καθώς και οι ίδιοι αντιλαμβάνονται το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί με τα σκουπίδια κάθε χρόνο. Έτσι μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και συλλογικότητας με τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή και αναμένονται τα θετικά του αποτελέσματα.

Comments


bottom of page