Το νέο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μικρό νησί του Πόρου, λόγω του σχεδίου επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών.
Ένα νέο ντοκιμαντέρ – προβληματισμός για την ραγδαία αύξηση των ιχθυοκαλλιεργειών στο νησί του Πόρου, με τίτλο "Poros Stands", θα προβληθεί για πρώτη φορά στις 17 Απριλίου και ώρα 14:00 στο Συνέδριο Our Ocean, που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει τις ανησυχίες των τοπικών κοινοτήτων στον Πόρο σχετικά με το σχέδιο επέκτασης των θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες, μιας και περίπου το 80% των κατοίκων του νησιού εξαρτάται από τον τουρισμό. Η ταινία ασχολείται με τον αν και κατά πόσο οι κάτοικοι του νησιού μπορούν να προστατεύσουν τις πανέμορφες ακτές, τα πευκοδάση και τα αρχαιολογικά αξιοθέατα του νησιού, καθώς και την οικονομία του, απέναντι στον σχεδιαζόμενο πολλαπλασιασμό των ιχθυοκαλλιεργειών. Ο Πόρος αποτελεί μία μόνο από τις περιοχές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο για επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα κατά 24 φορές συνολικά.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τον πολύ μικρό - έως ελάχιστο - βαθμό συμμετοχής των κατοίκων στην όλη διαδικασία καθώς και το πόσο ευάλωτες είναι οι τοπικές κοινότητες. Παρόμοιες καταστάσεις έχουν εμφανιστεί σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως η Ισπανία, η Τασμανία, η Χιλή, η Σκωτία, η Ισλανδία, ο Καναδάς και αλλού. Η ταινία παρουσιάζει επίσης τις εναλλακτικές λύσεις για τη βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Michael Sampey, παρουσιάζει με εντυπωσιακό τρόπο την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες. «Από την Ελλάδα μέχρι την Τασμανία, βλέπουμε αυτή την ανεξέλεγκτη κατάσταση να συμβαίνει παγκοσμίως. Η ταινία προωθεί πραγματικά βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τη βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια. Ελπίζουμε ότι οι προβολές της ταινίας μας σε ολόκληρη την Ευρώπη θα έχουν αντίκτυπο.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη ταινία του Sampey, "The Heart Of The Island", είχε σημαντική επίδραση στην αποτροπή της εγκατάστασης ιχθυοκαλλιεργειών γύρω από το νησί Flinders στην Τασμανία.
Στην ταινία, παρουσιάζονται μαρτυρίες των κατοίκων του Πόρου και των Μεθάνων. Οι φόβοι για τις επιπτώσεις στον τουρισμό αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην αντίδραση του κοινού, μιας και σύμφωνα με έρευνες, το 42% των Ελλήνων/-ίδων δήλωσε ότι δεν θα επέλεγε να κάνει διακοπές κοντά σε ιχθυοκαλλιέργειες. Οι αντιδράσεις αυτές αναδεικνύουν τη σημασία της διαφάνειας, της διαβούλευσης και της συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες σε θέματα που επηρεάζουν τη ζωή και το μέλλον τους. Οι δημόσιες διαβουλεύσεις συχνά αποκρύπτονται από τους/τις κατοίκους της κοινότητας, με αποτέλεσμα να μην ενημερώνονται ή να αποκλείονται από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ακόμη και όταν ενημερώνονται, οι απόψεις τους συχνά αγνοούνται. Η περιγραφή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο αποδεικνύει το σοβαρό μέγεθος του προβλήματος. Το υποβρύχιο υλικό που παρουσιάζεται στην ταινία, όπως θρύψαλα, λάσπη, και πλαστικά απόβλητα, αναδεικνύει την ανάγκη για προσεκτική προσέγγιση και αειφόρο διαχείριση των ιχθυοκαλλιεργειών.
Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και το οικοσύστημα όταν σχεδιάζονται και λειτουργούν ιχθυοκαλλιέργειες. Οι αντίστοιχες απαγορεύσεις και προσπάθειες μετάβασης σε αειφόρες μορφές εκτροφής, όπως οι κλειστές εγκαταστάσεις, αποτελούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης αλιείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι ανησυχίες για την υγεία του ανθρώπου που προκαλούνται από τη χρήση αντιβιοτικών και καρκινογόνων ουσιών όπως η φορμαλδεΰδη απαιτούν σοβαρή αντιμετώπιση και εποπτεία. Η χρήση αυτών των ουσιών πρέπει να περιορίζεται και να ελέγχεται προσεκτικά προκειμένου να μειωθούν οι επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει αντοχή στα αντιβιοτικά σε βακτήρια που προκαλούν ανθρώπινες ασθένειες, και η φορμαλδεΰδη είναι καρκινογόνα για τους ανθρώπους.
Χώρες όπως η Αργεντινή, οι Νήσοι Φώκλαντ και η Πολιτεία της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες με ανοιχτά δίχτυα στη θάλασσα, και άλλες όπως η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Δανία μεταφέρουν νέες ιχθυοκαλλιέργειες σε πλήρως κλειστές, εδαφικές εγκαταστάσεις. Συνολικά, η επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών πρέπει να γίνεται με σύνεση και σεβασμό προς το περιβάλλον και τις κοινότητες, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές επιπτώσεις και εφαρμόζοντας μέτρα προστασίας και ελέγχου.
Το συνέδριο Our Ocean, στο οποίο θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ, θα συγκεντρώσει κυβερνητικούς/-ές αξιωματούχους, περιβαλλοντολόγους και οργανώσεις από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν θέματα όπως ο βιώσιμος τουρισμός, η θαλάσσια ρύπανση, η κλιματική κρίση και η πράσινη μετάβαση της Μεσογείου Θάλασσας.
Η είσοδος στο Our Ocean Film Festival είναι δωρεάν με δελτία εισόδου – μέχρι 2 θέσεις ανά κράτηση.
Ιστοσελίδα της ταινίας: https://porosstands.film/
Σκηνοθέτης & Κινηματογραφιστής: Michael Sampey, Miro Digital Films
留言