Το Πακιστάν αντιμετωπίζει ένα από τα χειρότερα γεγονότα πλημμύρας στην ιστορία του. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα πλήττονται από τις βροχές, τις πλημμύρες και τις επιπτώσεις όπως κατολισθήσεις, σκοτώνοντας τουλάχιστον 1.100 ανθρώπους και καταστρέφοντας υποδομές, σπίτια, γεωργική γη και ζώα.
Ο ανθρώπινος και κοινωνικοοικονομικός απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα επίπεδα των πλημμυρών συνεχίζουν να αυξάνονται.
Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) απηύθυνε έκκληση στις 30 Αυγούστου για 160,3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για βοήθεια στα θύματα των πλημμυρών των μουσώνων. Μέχρι σήμερα, 72 περιοχές έχουν κηρυχθεί «calamity hit» από την κυβέρνηση του Πακιστάν και οι αριθμοί αυξάνονται. Στις 27 Αυγούστου, οι βροχοπτώσεις στη χώρα ισοδυναμούσαν με 2,9 φορές τον εθνικό μέσο όρο 30 ετών.
Το Μετεωρολογικό Τμήμα του Πακιστάν έχει εκδώσει επανειλημμένες ακριβείς προειδοποιήσεις για βροχοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις, χρησιμοποιώντας προειδοποιητικά προϊόντα του WMO Flash Flood Guidance System, επιπλέον της εθνικής και περιφερειακής ανάλυσης, για να διαδοθούν στους σχετικούς εθνικούς φορείς καθώς και στον τοπικό πληθυσμό. Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών εκδίδει επίσης τακτικές ενημερώσεις για τις πλημμύρες ποταμών. Χωρίς αυτές τις προειδοποιήσεις, ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) έχει επίσης παράσχει ενημερώσεις και προβλέψεις στον ανθρωπιστικό τομέα και μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα εκφράζει συλλυπητήρια.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι «ο λαός του Πακιστάν αντιμετωπίζει τον αδυσώπητο αντίκτυπο των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρών – οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών. Η κλίμακα των αναγκών ανεβαίνει σαν τα νερά της πλημμύρας. Απαιτεί τη συλλογική και κατά προτεραιότητα προσοχή του κόσμου».
Στην τελετή έναρξης της έκκλησης, ο Υπουργός Σχεδιασμού του Πακιστάν Ahsan Iqbal τόνισε ότι «το Πακιστάν, ως αμελητέα συνεισφορά στο συνολικό αποτύπωμα άνθρακα, εξακολουθεί να είναι μεταξύ των δέκα κορυφαίων χωρών που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και με ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουμε βίωσε από τις αρχές του τρέχοντος έτους, όπως τα κύματα καύσωνα, οι δασικές πυρκαγιές, οι πολλαπλές παγετώδεις λίμνες-έκρηξη-πλημμύρες και τώρα αυτές οι καταστροφικές πλημμύρες των μουσώνων».
Τον Μάρτιο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους, το Πακιστάν επλήγη σοβαρά από έναν καταστροφικό καύσωνα, ο οποίος επηρέασε τις προμήθειες νερού, την υγεία, τη γεωργική παραγωγή και την οικονομία και προκάλεσε ταχεία τήξη των παγετώνων
Comments