top of page

Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: Ένας ασυνήθιστα έντονος καύσωνας εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Εικόνα συγγραφέα: envinow.grenvinow.gr

Αν και είναι μόλις μέσα Ιουνίου, οι θερμοκρασίες είναι πιο χαρακτηριστικές από αυτές που παρατηρήθηκαν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Τα επεισόδια που βρίσκονται σε εξέλιξη ακολουθούν ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα στην Ινδία και το Πακιστάν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.


Ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, οι καύσωνες ξεκινούν νωρίτερα και γίνονται πιο συχνοί και πιο έντονοι λόγω των συγκεντρώσεων ρεκόρ των αερίων του θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα.


Ως εκ τούτου, το Παγκόσμιο Δίκτυο Πληροφοριών για την Υγεία για τον Καύσωνα που συγχρηματοδοτείται από τον WMO και η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) γιορτάζουν την 14η Ιουνίου ως Ημέρα Δράσης για τον Καύσωνα για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση.


Η εκστρατεία αντιμετωπίζει ζητήματα όπως το πώς να αναγνωρίζουμε και να αποτρέπουμε τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη στο σπίτι, στην εργασία, κατά τη διάρκεια του αθλητισμού και του ελεύθερου χρόνου. Δίνει συμβουλές για το πώς να παραμείνετε δροσεροί και ενυδατωμένοι και να διασφαλίσετε την ασφάλεια της οικογένειας, των φίλων και των γειτόνων.


«Λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα κύματα καύσωνα είναι σε άνοδο παγκοσμίως—μεγαλύτερη και μεγαλύτερη διάρκεια. Αλλά δεν χρειάζεται να οδηγήσουν σε τραγωδία. Υπάρχουν απλές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε όλοι για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους γείτονές μας, τα μέλη της οικογένειάς μας και τους φίλους μας. Αυτά περιλαμβάνουν το πόσιμο νερό, την ανάπαυση στη σκιά και την αποφυγή της υπαίθριας δραστηριότητας στο πιο ζεστό μέρος της ημέρας», δήλωσε ο Francesco Rocca, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνου (IFRC).


Η υπερβολική ζέστη είναι ο πιο θανατηφόρος από όλους τους φυσικούς κινδύνους. Η κοινότητα του WMO είναι ένας κρίσιμος εταίρος για τις τοπικές αρχές για να σώσουν ζωές από αυτόν τον σημαντικό κίνδυνο για το κλίμα και την υγεία. Η παροχή προειδοποιήσεων για την υγεία για τον καύσωνα και η αποτελεσματική δημόσια συμβουλή από το NMHS υποστηρίζει την ικανότητα των τοπικών αρχών να εφαρμόζουν σχέδια δράσης για τον καύσωνα, συμπεριλαμβανομένης της κινητοποίησης της ετοιμότητας για ακραία φαινόμενα καύσωνα. Οι κάτοικοι των πόλεων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι λόγω του λεγόμενου φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας που μεγεθύνει τις επιπτώσεις της θερμότητας σε σύγκριση με την ύπαιθρο όπου υπάρχει περισσότερη βλάστηση.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει την επέκταση των σχεδίων δράσης για τον καύσωνα και την υγεία στην ευρωπαϊκή περιοχή.


Η εθνική μετεωρολογική και υδρολογική υπηρεσία της Ισπανίας AEMET ανακοίνωσε ότι οι θερμοκρασίες στην ενδοχώρα πλησίασαν τους 40°C στις 14 Ιουνίου και ότι η ζέστη θα συνεχιστεί.


Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία συνδυάζονται με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς για μεγάλο μέρος της Ισπανίας και μέρος της Πορτογαλίας. Το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (IPMA) ανέφερε τον θερμότερο Μάιο από το 1931 και η σοβαρή κατάσταση ξηρασίας επηρεάζει το 97% της επικράτειας.


Η Γαλλία είδε τον θερμότερο και ξηρότερο Μάιο που έχει καταγραφεί. Το Meteo-France είπε ότι ο καύσωνας θα εξαπλωθεί από τα νότια της χώρας από τις 15 Ιουνίου και θα κορυφωθεί μεταξύ 16 και 18 Ιουνίου. Οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας προβλέπονται από 35 έως 38°C και ελάχιστες τη νύχτα πάνω από 20°C.


«Η αξιοσημείωτη πρωιμότητα αυτού του επεισοδίου είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας», είπε η Meteo-France, προσθέτοντας ότι ήταν το πρώτο από το 1947.


Η ζέστη τροφοδοτείται από ένα σύστημα χαμηλής πίεσης στον Ατλαντικό μεταξύ των νησιών των Αζορών και της Μαδέρα, ευνοώντας την έξαρση του θερμού αέρα στη δυτική Ευρώπη.


Στα τέλη Ιουνίου 2019, η Γαλλία και οι γειτονικές χώρες είδαν επίσης έναν ακραίο καύσωνα, με πολλαπλά ρεκόρ θερμοκρασίας να καταρρίπτονται.


«Κάθε καύσωνας που συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα γίνεται πιο πιθανός και πιο έντονος από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο», αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από επιστήμονες στο World Weather Attribution σχετικά με τη συμβολή του ανθρώπου στον καύσωνα που έσπασε ρεκόρ τον Ιούνιο του 2019 στη Γαλλία.

Comments


bottom of page