top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Η Κομισιόν εγκρίνει νέες στρατηγικές για τη στήριξη δράσεων δενδροφύτευσης και προστασίας



Την Τρίτη, 21 Μαρτιου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε δύο σειρές κατευθυντήριων γραμμών για την υποστήριξη της εφαρμογής της Νέας Στρατηγικής για τα Δάση, στο ευρύτερο πλαίσιο της Στρατηγικής της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα για το 2030, υποστηρίζοντας παράλληλα τη γενική ατζέντα της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, συμβάλλοντας στις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο του Kunming Montreal Global Biodiversity Πλαίσιο (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα). Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της ενίσχυσης της προστασίας, της αποκατάστασης και της ανθεκτικότητας των δασών της ΕΕ για να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα και να βελτιώσουν την ποσότητα και την ποιότητά τους.


Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη φιλική προς τη βιοποικιλότητα δάσωση, αναδάσωση και δενδροφύτευση παρέχουν ένα σύνολο πρακτικών συστάσεων για την υποστήριξη των αρχών, των δασών και των ιδιοκτητών γης και των διαχειριστών και της κοινωνίας των πολιτών για την καλύτερη εφαρμογή φιλικών προς τη βιοποικιλότητα έργων αναδάσωσης, αναδάσωσης και δενδροφύτευσης, μεταξύ άλλων σε τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για βελτίωση της δασικής έκτασης της ΕΕ τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.


Τόσο μέσω της ενεργητικής φύτευσης όσο και της φυσικής αναγέννησης, αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν ένα από τα βασικά ορόσημα για την υλοποίηση της υπόσχεσης 3 δισεκατομμυρίων επιπλέον δέντρων της ΕΕ έως το 2030. Αντιμετωπίζουν πρωτοβουλίες αναδάσωσης στη γεωργική γη. δράσεις αναδάσωσης σε δασική γη, συμπεριλαμβανομένων δράσεων αποκατάστασης· και δενδροφύτευση σε αστικά και περιαστικά περιβάλλοντα, καθώς και γεωργική γη (αγροδασοκομία).


Οι κατευθυντήριες γραμμές για τον καθορισμό, τη χαρτογράφηση, την παρακολούθηση και την αυστηρή προστασία των πρωτογενών και παλαιών δασών της ΕΕ παρέχουν πρακτική καθοδήγηση στους εθνικούς φορείς λήψης πολιτικών και αποφάσεων που θα τους επιτρέψουν να εντοπίζουν και να προστατεύουν αποτελεσματικά τα εναπομείναντα πρωτογενή και παλαιά δάση στην ΕΕ. Πράγματι, στη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα υπάρχει δέσμευση για την αυστηρή προστασία όλων των εναπομεινάντων πρωτογενών και παλαιών δασών της ΕΕ.


Οι κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν επομένως κριτήρια για τον προσδιορισμό των πρωτογενών και παλαιών δασικών εκτάσεων με βάση έναν κατάλογο δεικτών ή αρχών. Προτείνεται χρονοδιάγραμμα χαρτογράφησης και αυστηρής προστασίας τους.


Η Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Virginijus Sinkevičius, δήλωσε:


«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων για να θεραπεύσουμε τους πνεύμονες της Ευρώπης. Οι σημερινές κατευθυντήριες γραμμές θα βοηθήσουν στην επίτευξη δύο βασικών στόχων – αφενός, να προστατεύσουμε τα πρωτογενή και παλαιού τύπου δάση μας, από τα οποία τόσο λίγα παραμένουν στην Ευρώπη, και, αφετέρου, να αυξήσουμε τον αριθμό και την ποιότητα των δασών ακολουθώντας αρχή του «σωστού δέντρου στη σωστή θέση». Η φύτευση δέντρων μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της κοινότητας και θα επιτρέψει σε γενιές Ευρωπαίων να απολαμβάνουν πράσινες κληρονομιές για τα επόμενα χρόνια».

Comments


bottom of page