της Έφης Κουρουνιώτη
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκδοση του πρακτικού Οδηγού του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Οκτώβριος 2024) η αξιοποίηση των νέων διαθέσιμων ψηφιακών μέσων και εργαλείων μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενός Οργανισμού.
Ο περιορισμός του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος αποτελεί κύριο στόχο του Εθνικού Κλιματικού Νόμου (ΦΕΚ Α/105/2022), ο οποίος ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τη σταδιακή μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με σκοπό την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας το 2050 καθώς και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Εν όψει των εθνικών ποσοτικών στόχων, οι κυριότεροι παραγωγικοί τομείς με το υψηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα για αρχή, υπόκεινται σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ελλάδας. Η μείωση των εκπομπών εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τουλάχιστον το 45% διαμέσου της εφαρμογής και χρήσης ψηφιακών εργαλείων σε όλο το φάσμα διαδικασιών και λειτουργιών, κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Οι βασικοί πυλώνες δυνητικής επέμβασης και παρακολούθησης κατά την παραγωγική διαδικασία αφορούν στη μείωση/διαχείριση αερίων του θερμοκηπίου ΑτΘ, ενέργειας, νερού, αποβλήτων και πρώτων υλών. Τα Ψηφιακά Δίδυμα (Digital Twins), οι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις αντικειμένων (3D Modelling), οι Αλυσίδες Συστοιχιών (Blockchain), το Διαδίκτυο Πραγμάτων (Internet of Things), τα Συστήματα Διαχείρισης είναι μερικά από τα ψηφιακά εργαλεία που υπόσχονται on time εντοπισμό σφαλμάτων και διαρροών και εγγυημένη ασφαλή παρακολούθηση ροών για τη βέλτιστη απόδοση διαδικασιών με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Τομείς επηρεασμού | Ψηφιακά Εργαλεία |
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προιόντων |
|
Προμήθεια Υλικών (Sourcing) |
|
Υδάτινοι Πόροι |
|
Χαρτί |
|
Παραγωγή και εξοπλισμός |
|
Απόβλητα Παραγωγής |
|
Μεταφορές και Μετακινήσεις Εμπορευμάτων |
|
Κτιριακές Εγκαταστάσεις |
|
Η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στο Ελλαδικό γίγνεσθαι αποδεικνύεται ικανοποιητική σύμφωνα με την πρωτότυπη μελέτη του Found.ation για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα 2023-2024 η οποία αποκαλύπτει:
Το 74% των διευθυντών χρησιμοποιεί εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης κυρίως για να εργαστεί πιο γρήγορα ή να δημιουργήσει νέες ιδέες, ενώ μόνο το 2% θεωρεί την τεχνητή νοημοσύνη τρομακτική ή απειλητική για τη δουλειά τους.
Λιγότεροι από τους μισούς (43%) πιστεύουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας τους έχει καλή κατανόηση των ψηφιακών τάσεων και τεχνολογιών.
Οι ελληνικές εταιρείες αναγνωρίζουν τη σημασία των αναδυόμενων τεχνολογιών, αλλά η απουσία ενός Διοικητικού Συμβουλίου με όραμα ή συγκεκριμένο ρόλο να ηγείται των προσπαθειών μετασχηματισμού συχνά καθυστερεί την πρόοδο.
Τρεις στους τέσσερις βασικούς τρόπους προώθησης της καινοτομίας σε έναν οργανισμό θεωρείται ότι προέρχονται από εσωτερικές πηγές (προγράμματα ανάπτυξης ιδεών εργαζομένων, εσωτερικά εργαστήρια, τμήματα καινοτομίας), με συνεργασίες με startups και την ακαδημαϊκή κοινότητα να κατατάσσονται στην τρίτη θέση.
Το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι δεξιότητες που σχετίζονται με την καινοτομία (αναλυτική/σχεδιαστική σκέψη, εμπειρία πελάτη, επίλυση προβλημάτων) πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τους υπαλλήλους τους, με τις δεξιότητες που σχετίζονται με την παραγωγικότητα να κατατάσσονται δεύτερη.
Πάνω από το ήμισυ της διοίκησης (53%) πιστεύει ότι η διατήρηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους είναι πιο σημαντική από την ψηφιοποίηση.
Οι δύο πιο σημαντικές τεχνολογίες για τις ελληνικές εταιρείες είναι το AI/Machine Learning και το Big Data Analytics.
Η δυσκολία εύρεσης καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού θεωρείται ο δεύτερος κίνδυνος ανάπτυξης τα επόμενα 5-10 χρόνια, με την οικονομική αστάθεια να κατατάσσεται πρώτη.
Το 73% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το υβριδικό σύστημα εργασίας είτε βελτιώνει είτε επηρεάζει ελάχιστα την παραγωγικότητα.
Ο έλεγχος της παραγωγικής διαδικασίας μέσω ψηφιοποιημένης τεχνολογίας αποδεικνύεται χρήσιμος και αποφαίνεται να κερδίζει έδαφος στις νέες εφαρμοζόμενες τεχνολογίες παραγωγής προς μείωση δαπανών, οικονομικών και ενεργειακών.
Σχετική Βιβλιογραφία
https://www.sev.org.gr/wp-content/uploads/2024/10/ODHGOS_PERIBALONTIKOU_APOT_final.pdf
https://www.trade.gov/country-commercial-guides/greece-information-and-communications-technology
Unleashing digital transformation to achieve the sustainable development goals across multiple sectors, 2024, Wiley, Sustainable Development, Department of Industrial Engineering, University of Salerno
Comments