top of page

Η προσεχώς παγκόσμια ανακατανομή κεφαλαίου

Εικόνα συγγραφέα: envinow.grenvinow.gr

Επιστήμονες και ακαδημαϊκοί ερευνούν το θέμα της κλιματικής αλλαγής για περισσότερο από 30 χρόνια. Στη επενδυτική κοινότητα, μέχρι πρότινος, ελάχιστοι ασχολιόντουσαν με αυτό το θέμα και ακόμα λιγότεροι επένδυαν λόγω της μικρής, -έως καθόλου, έρευνας ρίσκου και επιστροφής χρημάτων. Αυτό αλλάζει δραματικά καθώς ο Larry Flink, Founder και CEO της BlackRock -ένας από τους μεγαλύτερος επενδυτικούς οίκους- έγραψε  «Στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σημαντική ανακατανομή κεφαλαίου […] η κλιματική αλλαγή έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των εταιριών […] πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας θεμελιώδους αναδιαμόρφωσης της χρηματοδότησης.» [1].


Η κλιματική αλλαγή, με τις ακραίες και απρόβλεπτες επιπτώσεις της, έχει αναγκάσει επενδυτές να συνειδητοποιήσουν ότι η προστασία των περιουσιακών τους στοιχείων δεν είναι εγγυημένη. Φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, καταστρέφουν σπίτια, αγροτικές εκτάσεις, και υποδομές κάθε χρόνο. Αυτή η συνειδητοποίηση οδηγεί τους «κεφαλαιούχους» να στραφούν σε λύσεις πράσινης ενέργειας, όχι από αλτρουισμό, αλλά για να προστατεύσουν την περιουσία τους από τις οικονομικές συνέπειες που φέρνουν οι καταστροφές. Η πράσινη καινοτομία, όπως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες ανταγωνίζονται τα ορυκτά καύσιμα σε μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα το 2020, για πρώτη φορά στην ιστορία της Αμερικής, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από το κάρβουνο δίνοντας έτσι το «τελειωτικό χτύπημα» σε 5 Αμερικανικές εταιρείες εξόρυξης κάρβουνου να δηλώσουν πτώχευση [2]. Ακόμη, εταιρείες που ασχολούνται αποκλείστηκα με πράσινη ενέργεια όπως η Tesla, κατακτάνε το παγκόσμιο προσκήνιο, αφήνοντας πίσω κολοσσούς του κλάδου όπως GM, Volkswagen και Toyota [3].

 

Η έντονη αυτή μετάβαση δεν οφείλεται μόνο στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στην ανάγκη για τεχνολογική καινοτομία, αλλά και στην αυξανόμενη πίεση από τη κοινωνία για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και τη μείωση του ανθρωπογενή αντίκτυπου στο περιβάλλον. Η Greta Thunberg, μια μαθήτρια λυκείου από τη Σουηδία, έγινε το πρόσωπο του παγκόσμιου κινήματος που αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση, προωθώντας την στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διοργανώνοντας πορείες σε όλες τις γωνιές του κόσμου για να ακουστεί η φωνή τους. Η υποστήριξη των νέων για την αειφόρο ανάπτυξη είναι πιο δυνατή από ποτέ [4] και η αγορά αλλάζει με βάση τα πιστεύω τους. Όσο περισσότεροι νέοι κατατάσσονται στην αγορά εργασίας, προτιμούν να δουλέψουν και να αγοράσουν από εταιρείες με γνώμονα την επίλυση της κλιματικής μεταβολής. Οι νέοι είναι πιθανό να περάσουν τη μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στην ιστορία, ένα ποσό ύψους 30 τρισεκατομμύρια δολαρίων [$], καθώς μια έρευνα αναφέρει ότι το 86% των νέων θέλει να επενδύσει σε θέματα της πράσινης ενέργειας [5].


Οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου, θέτοντας νόμους και πολιτικές που ενισχύουν τη μετάβαση προς ένα βιώσιμο πράσινο μέλλον. Η Συμφωνία του Παρισιού (Paris Agreement) είναι μια διεθνής συνθήκη που στοχεύει στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C. Ο νόμος Fit for 55 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, δεσμεύοντας τα κράτη-μέλη να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 55% έως το 2030. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πράσινος Νόμος (Green New Deal) προωθεί επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια και βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή της Κίνας εστιάζει σε μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης από τον άνθρακα και την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών. Πάνω από 55 χώρες προσπαθούν εθελοντικά να συμβάλλουν στο κίνημα [6]. Αυτό γίνεται εφικτό με την θέσπιση νόμων και μέτρων προς διάφορους κλάδους της κοινωνίας όπως η ναυτιλία, ο κατασκευαστικός τομέας, η βιομηχανία και η γεωργία.


Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία τον πλανήτη. Σε ένα λίγο καλύτερο κόσμο το πρόβλημα θα λυνόταν με μια δεσμευτική διεθνή συμφωνία για την εξάλειψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αντ’ αυτού οι σύγχρονες τάσεις και το κεφάλαιο καθοδηγούνται μακριά από τα ορυκτά καύσιμα και τις ρυπογόνες βιομηχανίες προς εταιρείες που παρουσιάζουν λύσεις στο πρόβλημα. Αυτά τα επιταχυνόμενα trends είναι η καλύτερη και μπορεί η μόνη λύση για το μέλλον των απογόνων μας.

 

 

Βιβλιογραφία

bottom of page