Γράφει η Χρυσάνθη Βερβενιώτη
Με αφορμή ένα ταξίδι μου στην Ελβετία. Μία απο τις πιο οικολογικές χώρες του κόσμου παρατήρησα ορισμένες συνήθειες των πολιτών από την καθημερινότητα τους και αποφάσισα να τις καταγράψω στο συγκεκριμένο άρθο. Φυσικά οι συνήθειες αυτές αφορούν το περιβάλλον, την ανακύκλωση και την πράσινη ενέργεια.
Αρχικά κάθε νοικοκυριό λαμβάνει στο τέλος του χρόνου ένα φυλλάδιο στο οποίο καταγράφεται για έναν ολόκληρο χρόνο ποιές μέρες επιτρέπεται να ανακυκλώσεις κάθε είδους απόρριμα. Σε κάθε μέρα του μήνα που γίνεται ανακύκλωση αντιστοιχεί ένα σύμβολο το οποίο δηλώνει τι είδους πράγματα μπορείς να ανακυκλώσεις. Τα απόβλητα αυτά ταξινομούνται σε χαρτόνια (πορτοκαλί τρίγωνο), χαρτιά (κόκκινο αστέρι), βιοδιασπώμενα απόβλητα (πράσινο τριφύλλι) και υφάσματα (λευκή καρδιά).
Μερικά από τα οποία είσαι υποχρεωμένος να τα τοποθετήσεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο τυλίγοντας τα με έναν σπάγκο και βγάζοντάς τα έξω από το σπίτι σου την ημέρα που πρέπει. Μάλιστα υπάρχει ως υποσημείωση πως είσαι αναγκασμένος να καθαρίσεις με συγκεκριμένο τρόπο τα απόβλητα αυτά χωρίς να υπάρχει ίχνος βρωμιάς. Για παράδειγμα τα τρόφιμα πρέπει να τα στραγγίξεις για να είναι πιο ομογενοποιημένα και να αδειάζεις τα μπουκάλια πλήρως.
Τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα (μπλε κυκλάκι) πετιούνται σε ειδικές σακούλες που ονομάζονται “Ζüri-Sacks” οι οποίες αγοράζονται από το Supermarket με κόστος 0.85 CHF για τα 17 Lt, 1.7 CHF για τα 35 Lt , 3.10 CHF για τα 110 Lt ανά σακούλα αντίστοιχα. Για τους παραπάνω λόγους η μορφή των κάδων στο σπίτι είναι όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα ανακυκλώσιμα υλικά. Σε όλη την πόλη κοντά σε κάποιο κεντρικό σημείο, σε μια διάμετρο 3km περίπου υπάρχει ένας χώρος με ειδικούς κάδους στους οποίου ξεχωριστά μπορεί κανείς να πετάξει λευκά, πράσινα ή καφέ γυάλινα αντικείμενα, μέταλλο, ορυκτέλαια και μαγειρικά λάδια καθώς και να ανακυκλώσει την σακούλα με την οποία τα μετέφερε.
Με λίγα λόγια όσο λιγότερη ανακύκλωση κάνεις τόσες περισσότερες σακούλες καταναλώνεις και επομένως τόσο περισσότερα χρήματα πληρώνεις. Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που χρησιμοποιήσεις άλλη σακούλα για να τοποθετήσεις τα μη ανακυκλώσιμα απορρίμματα σου ή τα πετάξεις χύμα στον κάδο επιβαρύνεσαι με πρόστιμο. Σε κεντρικά σημεία, όπως τον κεντρικό σταθμό του τρένου υπάρχουν μικροί κάδοι για να πετάξεις τα απορρίμματά σου που και αυτοί σου δίνουν την επιλογή ανακύκλωσης. Η μορφή τους φαίνεται παρακάτω.
Στην Ελβετία υπάρχει επίσης άλλη μία συνήθεια. Στέλνονται ταχυδρομικώς σε κάθε σπίτι ειδικές συσκευασίες με το όνομα της κάθε φιλανθρωπικής οργάνωσης στις οποίες μπορεί κανείς να τοποθετήσει ρούχα ή παπούτσια για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και εν συνεχεία να τα παραδώσει τις καταγεγραμμένες ημέρες. Επίσης στέλνονται κουπόνια που αναγράφονται συγκεκριμένα κιλά επίπλων που μπορείς να πετάξεις μέσα σε ένα χρόνο. Σε όλα αυτά φυσικά, σημαντική είναι και η συμβολή της τεχνολογίας αφού ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε περιοχή και αν βρίσκεσαι μπορείς να δεις που υπάρχουν ειδικοί χώροι για να πετάξεις τα ανακυκλώσιμα υλικά σου καθώς και μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές , cd, φελλούς, μελάνια, ρόδες, ακόμα και όπλα κ.α.
Σε επίπεδο ενέργειας, πριν περίπου 1 χρόνο οι Ελβετοί έκαναν δημοψήφισμα σύμφωνα με το οποίο απαγόρευσαν από το 2019 τις άδειες για πυρηνικούς σταθμούς ενώ οι ήδη υπάρχοντες πυρηνικοί σταθμοί οφείλουν να φτάσουν σε πέρας την διάρκειά τους χωρίς να αντικατασταθούν. Η μεταρρύθμιση αυτή αποσκοπεί στη μείωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης ενέργειας κατά 16% μέσα στα επόμενα 3 χρόνια και κατά 43% μέχρι το 2035. Στην Ελβετία το 62% του ηλεκτρισμού παράγεται από ΑΠΕ ενώ στην Ελλάδα μόνο το 15% σύμφωνα με τα ποσοστά του 2015 από την Eurostat.
Συμπεραίνουμε λοιπόν πως οι Ελβετοί πολίτες λειτουργούν με βάση την κυκλική οικονομία ανακυκλώνοντας οτιδήποτε είναι εφικτό έχοντας την μικρότερη επιβάρυνση στον πλανήτη και την ατμόσφαιρα. Ίδια τακτική ακολουθούν πολλές χώρες της Ευρώπης όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, Η Δανία η Γερμανία και άλλες.
Όσον αφορά την Ελλάδα η πρώτη εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό είναι αυτή παρακάτω (εικόνα από μαζεμένα πλαστικά έτοιμα προς ανακύκλωση σε ειδικό χώρο στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης πιο κάτω). Ας αναλογιστούμε για μια στιγμή τη φιλοσοφία της ανακύκλωσης και πόσα από αυτά δεν κάνουμε στη χώρα μας ή δεν είναι για την ώρα εφικτά να πραγματοποιηθούν, λόγω της έλλειψης σωστής διαχείρισης των πόρων καθώς και της οικολογικής συνείδησης. Ήρθε η ώρα λοιπόν να ενστερνιστούμε και εμείς αυτές τις μικρές καθημερινές συνήθειες και να τις κάνουμε πράξη στο βαθμό που είναι δυνατόν.
留言