top of page
Εικόνα συγγραφέαenvinow.gr

Επιτυχημένη η διάσωση τριών ραμφοφαλαινών στη δυτική ακτογραμμή της Κέρκυρας


Πηγή Εικόνας: ΥΠΕΝ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία διάσωσης και των τριών φαλαινών (Ziphius cavirostris), που εκβράστηκαν στα ρηχά των δυτικών ακτών της Κέρκυρας. Οι πρώτες 2 φάλαινες διασώθηκαν την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, ενώ η τρίτη φάλαινα διασώθηκε την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.

Ο πρώτος ζιφιός εκβράστηκε στην ακτή του Αρίλλα, βορειοδυτικά της Κέρκυρας και οδηγήθηκε πολύ σύντομα στα βαθιά με τη συνδρομή των εθελοντών διασωστών και των περίοικων που εντόπισαν το θαλάσσιο θηλαστικό, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη δεύτερη ραμφοφάλαινα, που εγκλωβίστηκε στο βραχώδες τμήμα της ακτής του Αγίου Γόρδιου, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.

Με κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έσπευσαν στο σημείο εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλασσίων Θηλαστικών «Αρίων», που εξέτασαν τα ζώο και έκαναν αιματοληψία για να ακολουθήσει η ανάλυση των δειγμάτων από τους κτηνιάτρους του εργαστηρίου του ΑΠΘ. Μετά από πολύωρη προσπάθεια, οι κτηνίατροι υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., Αναστασίας Κομνηνού, με τη βοήθεια ντόπιων δυτών και εθελοντών, κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν και τον δεύτερο ζιφιό, ο οποίος επέστρεψε στα βαθιά νερά.

Το Λιμεναρχείο Κέρκυρας κλήθηκε σε αυξημένη επαγρύπνηση και εντατικές περιπολίες στην περιοχή για τον έγκαιρο εντοπισμό σε περίπτωση επαναπροσάραξης των δύο θηλαστικών ή προσάραξης άλλων στις ακτές του νησιού, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικοινωνεί με τη Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου για παροχή εξειδικευμένων συμβουλών.


Η τρίτη φάλαινα ήταν η μεγαλύτερη ραμφοφάλαινα, μήκους μεγαλύτερου των 5 μέτρων, που εντοπίστηκε 500 μέτρα δυτικότερα από το σημείο όπου είχε εντοπιστεί η προηγούμενη ραμφοφάλαινα και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εθελοντών δυτών από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΜΕΔ) Κέρκυρας, που έσπευσαν στο σημείο, το θαλάσσιο θηλαστικό είχε καλή πλευστότητα και δεν έφερε κανένα εξωτερικό τραύμα.


Με καλά συντονισμένες προσπάθειες και υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστασίας Κομνηνού, οι εθελοντές διασώστες της ΕΜΕΔ και περίοικοι που έσπευσαν στο σημείο, κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν άμεσα το θαλάσσιο θηλαστικό, το οποίο ως τις 13.30 το μεσημέρι είχε επιστρέψει στα βαθιά νερά και δεν ήταν πλέον ορατό από την ακτή.


Το Λιμεναρχείο Κέρκυρας καθώς και εθελοντές ιδιοκτήτες σκαφών συνεχίζουν τις εντατικές περιπολίες στην περιοχή για τον έγκαιρο εντοπισμό σε περίπτωση πιθανών νέων εκβρασμών στις ακτές του νησιού.

Comments


bottom of page