Το Ερευνητικό Πρόγραμμα με τίτλο «Διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις καμένες περιοχές» επιχειρεί να μελετήσει τους τρόπους και τους μηχανισμούς με τους οποίους λειτουργούν οι διαφορετικοί τύποι αντιδιαβρωτικών έργων που κατασκευάστηκαν σε διάφορες πρόσφατα καμένες δασικές περιοχές της χώρας μας, ώστε να αξιολογηθεί εν τέλει η επίδρασή τους μέχρι την οριστική αποκατάσταση των καταπονημένων οικοσυστημάτων.
Κατά την πρώτη φάση υλοποίησης του Προγράμματος, το 2022, έχουν εγκατασταθεί 25 πειραματικές επιφάνειες σε δασικές περιοχές στην Αττική, Κορινθία και Ηλεία, σε θέσεις όπου κατασκευάστηκαν διαφορετικοί τύποι αντιδιαβρωτικών έργων (κορμοδέματα, κορμοφράγματα και κλαδοπλέγματα). Στις πειραματικές επιφάνειες λαμβάνονται εδαφικά δείγματα, καταγράφονται δεδομένα βλάστησης, βιοποικιλότητας και βιομάζας, μικρομετεωρολογικές μετρήσεις, τοπογραφικές παράμετροι και διενεργούνται πειράματα διηθητικότητας, ώστε εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργία των διαφορετικών τύπων αντιδιαβρωτικών έργων υπό τις ιδιαίτερες Ελληνικές κλιματικές και εδαφικές συνθήκες.
Τα αποτελέσματα του Προγράμματος θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά από τις τοπικές Δασικές αρχές αλλά και από την Κεντρική Δασική Υπηρεσία για τον σωστό σχεδιασμό αντίστοιχων έργων περιβαλλοντικής προστασίας και θωράκισης του δασικού πλούτου της χωράς μας.
Το Ερευνητικό Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ, υπό την επιστημονική ευθύνη του Εντεταλμένου Ερευνητή Δρος Νικόλαου Προύτσου, με την συμμετοχή εξειδικευμένων Ερευνητών και Επιστημόνων. Δικαιούχος του Προγράμματος είναι η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Commentaires