Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στη γενικότερη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης μας τα τελευταία χρόνια έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο envinow. Ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιβάλλον σίγουρα έχουν οι κυβερνήσεις και οι μεγάλοι ηγέτες, οι οποίοι μπορούν να δώσουν λύση σε αυτά λαμβάνοντας δραστικά μέτρα. Η διαδικασία όμως θα είναι χρονοβόρα και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι αποτελεσματική, καθώς πολλές υποσχέσεις έχουμε δει και ακούσει, αλλά λίγα σχέδια έχουν εφαρμοστεί και έχουν πραγματικά βοηθήσει. Έτσι, γιατί να μην πάρει ο καθένας μας προσωπική ευθύνη και να ξεκινήσει βάζοντας το δικό του ‘λιθαράκι’ στην προσπάθεια αυτή; Δεν υπάρχει χρόνος να περιμένουμε να μας καθοδηγήσουν οι άλλοι - πρέπει ο καθένας να πάρει τον λόγο.
Ξεκινώντας με κάποιες μικρές καθημερινές συνήθειες κάθε άνθρωπος μπορεί να μειώσει το δικό του περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Με αυτόν τον τρόπο σε 5, 10 ή 50 χρόνια θα καταφέρουμε σαν σύνολο να μειώσουμε την επιβάρυνση που η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει επιφέρει στο περιβάλλον. Εξ’ άλλου, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα δεν σημαίνει να ζει κανείς χωρίς πολυτέλειες, αλλά να έχει επίγνωση για τη δική του κατανάλωση των φυσικών πόρων και των αποβλήτων του. Ας ονομάσουμε, λοιπόν, πέντε συνήθειες που ο καθένας μας πρέπει να εντάξει στην καθημερινότητά του για ένα sustainable living:
1. ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΑΛΑΚΙΑ. Πιες νερό από τη βρύση.
Η εξάρτηση στο εμφιαλωμένο νερό έχει προσθέσει πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους πλαστικού στα απόβλητα κάθε χρόνου. Ένας λόγος που οι άνθρωποι βασίζονται στο εμφιαλωμένο νερό είναι επειδή πιστεύουν ότι είναι ασφαλέστερο και έχει καλύτερη γεύση από το νερό της βρύσης. Παρ’ όλα αυτά, στα περισσότερα μέρη της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης ή της Αμερικής η παροχή νερού είναι ήδη ασφαλής και καθαρή. Αν δεν σου αρέσει η γεύση του νερού της βρύσης, μπορείς να σκεφτείς να κάνεις μία one-time επένδυση σε ένα σύστημα φιλτραρίσματος. Αν σου αρέσει η ευκολία του εμφιαλωμένου νερού, μπορείς να προμηθευτείς ένα γυάλινο ή ανοξείδωτο μπουκάλι που θα μπορείς να το γεμίζεις όπου κι αν είσαι! Τα περισσότερα μαγαζιά, πλέον, προσφέρουν αυτήν την επιλογή στον πελάτη. Ειδικά την εποχή του καλοκαιριού που τα θερμόμετρα στην Ελλάδα ανεβαίνουν στους 30 και 35 βαθμούς, είναι αναγκαίο να έχουμε κάθε στιγμή νερό στη διάθεσή μας και ένα τέτοιο μπουκάλι μάλιστα μπορεί να το κρατάει δροσερό για ώρες. Κάνε την έρευνά σου.
2. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ. Χρησιμοποίησε πάνινες σακούλες.
Τα 0,04€ με τα οποία χρεώθηκε η πλαστική σακούλα σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα ήταν αρκετά για να μειωθεί δραματικά η χρήση της, αλλά όχι αρκετά για να σταματήσει να επιβαρύνει το περιβάλλον. Μάλιστα, μετά τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου, προωθούνται σακούλες με πιο χοντρό πλαστικό και συνεπώς με πιο μεγάλη ποσότητα πλαστικού. Η αλλαγή του πάχους της σακούλας όμως δεν είναι λύση. Λύση είναι η πραγματική μείωση του αριθμού της. Αντί για την κλασική πλαστική σακούλα μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία πάνινη την οποία βρίσκεις εύκολα στα μαγαζιά σε όμορφα σχέδια και χρώματα. Μπορείς να την διατηρείς μέχρι και τυλιγμένη μέσα στην κανονική τσάντα σου γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι ψώνια θα προκύψουν μέσα στην ημέρα!
3. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΣΚΟΠΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΡΟΥΧΩΝ. Εμπλούτισε την ντουλάπα σου με μεταχειρισμένα ρούχα.
Κομμάτια της ντουλάπας σου τα οποία δεν χρειάζεσαι πια είτε γιατί δεν σου κάνουν, είτε γιατί δεν σου αρέσουν ή έχουν μείνει στο πίσω μέρος τον τελευταίο χρόνο είναι καιρός να βρουν ένα νέο σπίτι και να παρατείνουν τη ζωή τους μέσω μεταπώλησης ή δωρεάς. Έτσι, βοηθάς να μειωθεί η εξάρτηση του σύγχρονου ανθρώπου στα αναλώσιμα και φθηνής παραγωγής προϊόντα που καταλήγουν στην χωματερή μετά από λίγες μόνο χρήσεις. Ξέρω από προσωπική εμπειρία πόσο δύσκολο είναι να μην ξεχυθείς στα μεγάλα πολυκαταστήματα την περίοδο των εκπτώσεων και να αγοράσεις ρούχα με 5 και 10 ευρώ. Αλλά πόσα από αυτά χρειάζεσαι; Πίστεψέ με, όχι πολλά. Αν όμως σου φαίνεται προς το παρόν ανέφικτο να σταματήσεις να ανανεώνεις την γκαρνταρόμπα σου κάθε τόσο, προσπάθησε τουλάχιστον να πουλήσεις τα πιο παλιά κομμάτια σου σε secondhand καταστήματα ή να τα δωρίσεις σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που θα τα αναδιανέμουν σε εκείνους που πραγματικά τα χρειάζονται.
4. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΤΤΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. Περπάτα ή χρησιμοποίησε τα ΜΜΜ για μικρές αποστάσεις.
Είναι καιρός να σταματήσουμε να εξαρτόμαστε από τα αυτοκίνητά μας. Σίγουρα είναι τεράστια ευκολία, ειδικά όταν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την κυκλοφορία με άλλον τρόπο. Όμως το να καταναλώνει το κάθε αυτοκίνητο καύσιμο για ένα άτομο μόνο δεν είναι πια βιώσιμο. Είναι αναγκαίο να ερευνήσεις τις επιλογές που προσφέρουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς της περιοχής σου και τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να φτάσεις στον προορισμό σου εύκολα, αλλά και βιώσιμα. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό για κάποιον λόγο, προσπάθησε να βρεις άτομα που επιθυμούν να βρεθούν στον ίδιο ή σε κάποιον κοντινό προορισμό και θα «μοιραστούν» το περιβαλλοντικό αυτό αποτύπωμα μαζί σου.
5. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΩΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ. Προσπάθησε να εντάξεις στην διατροφή σου περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής δεν είναι για όλους και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να επιβάλλεται. Ωστόσο, το να μειώσει κανείς την κατανάλωση κρέατος και άλλων ζωικών προϊόντων είναι σχεδόν αναγκαίο. Η εκτροφή των ζώων καταστρέφει τον πλανήτη μας καθώς είναι υπεύθυνη για το 18% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Είναι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής, της αποψίλωσης των δασών, της καταστροφής των άγριων ζώων, των νεκρών ζωνών των ωκεανών και της εξαφάνισης των ειδών. Αυτή η επιστήμη δεν μπορεί να αγνοηθεί. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή στον όμορφο πλανήτη μας, κάτι πρέπει να αλλάξει και αρχίζει με αυτό που επιλέγουμε να βάλουμε στα πιάτα μας. Η μετάβαση σε μια φυτική διατροφή μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 50%. Εκτός των άλλων, μία διατροφή με περισσότερα φυτικά και λιγότερα ζωικά προϊόντα είναι αρκετά ωφέλιμη για τον οργανισμό.
Comments